Höj kvalitén på skörden med precisionsodling

Under årets Borgeby Fältdagar var temat Precisionsodling. Enligt Erik Olsson, projektledare för årets tema, finns ett stort intresse för precisionsodling och man ville ta tillfället i akt att visa upp vilka möjligheter som finns. 

 

– Det finns ett stort intresse för precisionsodling. Tekniken finns där men man måste även bli trygg med hur man ska använda det, säger Erik Olsson, projektledare för årets tema. Foto: Isabella Odmark


− Precisionsodling är jätteintressant. Våra kunder vill lära sig mer om precisionsodling, och här på mässan samlas många maskinleverantörer som satsar på precisionsodling och vill vara bäst inom området. Så vi tyckte Borgeby var en passande arena att visa upp vad som finns och hur det fungerar, säger Erik Olsson.

I årets demoodlingar vid temaomårdet har man odlat vårvete i olika bestånd för att kunna jämföra behandlingar med olika mängd utsäde och kvävegödsling. För att jämföra behandlingarna har man mätt av bestånden och samlat in data med bland annat drönare och N-tester. I demoodlingar har man även ogödslade rutor som visar variationen av markens eget innehåll av kväve. Erik berättar att det är viktigt att veta vilka förutsättningar man har för att kunna precisionsodla. 

– Desto mer indata man har desto bättre underlag har man för att precisionsodla. Med hjälp av bland annat mark- och skördekartering kan man ta reda på vilka näringsämnen som finns i marken och hur mycket skörd marken levererar på olika platser, säger han.

Precisionsredskapen hjälper till att hålla koll på hur mycket kväve som marken levererar och hur mycket som måste tillsättas på olika ställen. På så sätt kan man fördela resurserna så de hamnar på rätt plats. 

– I vanliga fall hade man lagt en genomsnittlig giva över hela fältet, vilket hade lett till att där det behövdes mycket kväve hade man tappat skörd och där det inte behövdes mycket hade massa näring istället läckt ut i miljön. Precisionsredskapen hjälper oss att få till rätt insats på rätt plats, i rätt tid och i rätt mängd, säger Erik.

Flera fördelar

Enligt honom finns det flera fördelar med att använda precisionsodling och han ser ljust på framtiden.

–  Den här typen av teknik är ett jättespännande hjälpmedel. Förhoppningsvis gör det att vi blir resurseffektiva och får en bättre ekonomi i vår odling samtidigt som vi gör ett mindre klimatavtryck globalt och även minde miljöpåverkan lokalt. Och ändå höjer kvalitén på skörden. Det är jättespännande och det finns oändligt mycket möjligheter, säger Erik.

Till lantbrukare som är intresserade av att börja med precisionsodling tipsar han om att testa att samarbeta och försöka utnyttja befintliga grejer. 

– Sök information och ta hjälp med rådgivning. Man behöver inte byta ut hela maskinparken utan man kan börja med att exempelvis hyra in en gödningsspridare med sensor på eller som kan köras efter satellitbilder för kompletteringsgödsling av några fält eller under några år. Det är viktigt att alla delar fungerar så ställ krav på de som levererar maskiner, mjukvara och även på rådgivarna som hjälper till med biologin. Synergin mellan dessa olika delar är viktig.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera