AgriOpt vill optimera lantbruket
AgriOpt är ett AgTech-startupbolag som med hjälp av digitalisering och avancerad teknik vill skapa ett lättanvänt och användarvänligt beslutsstöd till lantbrukare.
Företaget startades nu i våras och befinner sig i en tidig uppstartsfas. Grundfilosofin med AgriOpt:s beslutsstöd är att man som lantbrukare ska kunna använda sina egna erfarenheter tillsammans med data från olika källor, som sedan optimeras med hjälp av avancerade algoritmer, för att komma fram till de bästa lösningarna i sin växtodling. Information från exempelvis satellitkartor, drönare, markkartor och annan data som lantbrukarna har tillgänglig ska kunna användas som underlag i beslutsstödet.
– Vi vill paketera det här så smidigt och lättanvänt så att det faktiskt går att använda av lantbrukare som inte har någon digital bakgrund alls. Beslutsstödet ska exempelvis kunna användas för att optimera kvävegivor, utsädesmängd och liknande, säger Isak Nielsen, som kom med idén till företaget.
Isak har en masterexamen i teknisk fysik och disputerade förra året i reglerteknik vid Linköpings universitet (LiU). Han har forskat inom storskalig optimering som bland annat kan användas inom dataanalys, är uppväxt på landet och har ett stort intresse för lantbruk. Isak grundade företaget tillsammans med Linnea Ernebro, och de driver nu företaget tillsammans.
Fler samarbeten
Med hjälp av finansiering från LiU Innovation och Vinnova Innovativa Startups steg 1 är man under sommaren fem personer som jobbar på att utveckla en tidig prototyp. Mycket fokus ligger även på att väcka ett intresse för idén hos lantbrukare och att undersöka behoven på marknaden. Företaget har i dag en liten referensgrupp, både med lantbrukare och rådgivningsföretag, men man vill gärna ha med fler.
– Att involvera lantbrukare i utvecklingen av produkten redan från början tror vi är en viktig framgångsfaktor, och vi hoppas att många lantbrukare är intresserade av att ingå i vår referensgrupp. Som lantbrukare får man då möjligheten att vara med och påverka mycket under processen, säger Isak.
Under produktutvecklingen får man även stöd och coaching i olika former från bland annat företagsinkubatorn LEAD, Vreta Kluster och AgroVäst. Man har även kontakt med spelutvecklare på East Sweden Game och forskare på SLU och LiU.
– Det är många som är intresserade, som stöttar och hjälper oss vilket är väldigt roligt och inspirerande, det ger mycket energi. Nätverk och coaching är jätteviktigt, säger Isak.
Ledande aktör
Det kortsiktiga målet för företaget är alltså att ta fram en prototyp och bygga upp en referensgrupp av lantbrukare och lantbruksrådgivare, samt att validera marknadsbehovet tillsammans med användarna. Till nästa säsong hoppas de ha en färdig första produkt för att kunna visa nyttan med affärsidén och få feedback från användarna. Det långsiktiga målet är att bli en ledande aktör inom dataanalys för jordbruket.
– Vi har som mål att bli bäst på att kombinera avancerad teknik med all den data och kunskap som finns inom lantbruket, säger Isak.