Coop Gotland stoppar köttimport

För att stötta bönderna under den svåra period som torkan orsakat väljer nu Coop Gotland att enbart sälja svenskt kött i sina butiker. 

- Det kändes som ett klokt beslut att ta för att hjälpa bönderna, Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland, om valet att sluta importera utländskt kött till butikerna på Gotland. Foto: Privat

Enligt Carl-Johan Stålhammar, vd Coop Gotland, var det ett enkelt beslut att fatta.

– Det kändes som ett ganska självklart beslut faktiskt. Vi har nära och bra kontakt med bönderna här på Gotland och jag har god kontakt med Thomas Östlund på Gotlands Slagteri. Torkan medför väldiga problem, det är eventuellt nödslakt på gång och slaktköerna är väldigt långa så då kändes det som enkelt och klokt beslut att ta för att hjälpa bönderna, säger Carl-Johan Stålhammar, till Jordbruksaktuellt.

Redan tidigare sålde man ganska stor andel svenskt kött men väljer nu att helt sluta importera kött till sina butiker.

– Gotländskt kött är populärt och det är många som vill ha svenskt. Från och med i dag stoppar vi alla beställningar på utländskt kött, så sedan är det enbart svenskt, och framförallt gotländskt, kött som gäller, säger han.

Positiv respons

Responsen har varit enorm och beslutet välkomnas på flera håll.

– Det har varit helt fantastisk respons, både på sociala medier, mejl och telefon. Två bönder har redan ringt, den ena var så glad att han nästan grät och tackade så mycket. Han trodde att det här kunde ge en effekt i hela Sverige som kan hjälpa bönderna att få det att gå runt. Det har varit idel glada och positiva hejarop, så det är jättekul och då känns det som man gjort rätt. Det är ett tufft och modigt beslut som man får ta men jag tror att det på sikt kommer bli jättebra.

Hjälpas åt

Hur beslutet kommer påverka försäljningen vet inte Carl-Johan Stålhammar än men han hoppas att kunderna sluter upp bakom beslutet. 

– Det vet man aldrig, men jag tror ju någonstans att om man har en god dialog med kunderna, förklarar läget för dem och får dem att få förståelse för det hela så tror jag inte det är några problem. Det är såklart en risk men i hjärtat känns det som ett sunt och bra beslut.

På frågan om andra affärer borde göra likadant svarar han:

– Det är upp till var och en men jag tror att om vi alla går åt samma håll kommer det bli bra på sikt, vi måste vara rädda om våra bönder. Det är de som är kärnan till all livsmedelsindustri och kan vi hjälpa dem så kommer det bli bra för alla på sikt.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera