Rödsvarta redskap under rödvit flagg

Familjeföretaget He-Va firade 40 års jubileum förra året och har precis inlett en mångmiljonsatsning för att öka produktionen. En av framgångsfaktorerna för företaget är förmågan att hitta och tillverka rätt produkter på en marknad med hård konkurrens.

Familjeföretaget He-Va Fyllde 40 förra året, nu har man påbörjat en investering på motsvarande 75 miljoner kronor för att bygga ut och öka produktionen. Foto: Björn Schubert

Fabriken där företaget He-Va tillverkar jordbearbetningsredskap både till danska och internationella lantbrukare ligger i utkanten av ett industriområde i Nyköping på den danska ön Mors.

Flexibelt företag

Företaget grundades 1977 av makarna Elly och Villy Christiansen och har under åren utvecklats till ett starkt, mångsidigt och flexibelt företag. Jordbruksaktuellt besökte fabriken i Nyköping för att intervjua Villy och sonen Heine som är delägare i He-Va sedan 2002 och för att få en närmare titt på hur redskapen tillverkas.

De nuvarande fabrikslokalerna och kontoren är byggda från grunden på en industritomt som gränsar mot vacker dansk landsbygd. Tidigare höll He-Va till i en gammal möbelfabrik på andra sidan vägen men de lokalerna växte man ur vilket krävde ett nybygge 2001. 2002 köptes ytterligare en fabrik i Örding, cirka en mil utanför Nyköping.

– När vi köpte fabriken i Örding trodde många att vi bara skulle lägga ner den så vi installerade en helt ny robotsvets för att visa att vi är här för att stanna, säger Heine.

He-Va tillverkar så många komponenter som möjligt själva för att inte vara beroende av underleverantörer. Detta ger en bättre kontroll på kvalitet och ökad flexibilitet i produktionen. Foto: Björn Schubert

Tillverkar komponenter

Han berättar att det är i Örding som merparten av alla komponenter till He-Vas redskap tillverkas.

– Vi vill tillverka så mycket vi kan själva för att inte vara beroende av underleverantörer. Det ger oss bättre möjligheter att kontrollera kvalitet och leveranstider, säger han.

Totalt sysselsätter He-Va i dag omkring 145 personer på de två fabrikerna plus tio säljare i utlandet men för ägarna är det viktigt att hela tiden utvecklas.

– Vi har påbörjat en investering på motsvarande 75 miljoner svenska kronor över tre år där vi bland annat kommer bygga ett nytt måleri i Örding och bygga ut både fabriks och kontorslokaler i Nyköping för att samla all administration och produktutveckling på ett ställe. Vi tror att det ger bättre kommunikation och stimulerar kreativitet och nya tankebanor när personal från båda fabriker får dela tankar och ideér, säger Villy.

Snabb anpassning

Enligt honom är He-Vas styrkor bland annat att de är ett mindre företag som snabbt kan anpassa sig till förändringar på marknaden. Flexibiliteten är också en styrka vad gäller leveranser och leveranstider.

– Vi är inte beroende av någon stor kund eller någon speciell marknad. Vi finns i närmare 50 länder vilket ger en god spridning och en lång säsong. Går försäljningen ner i Australien kanske den går upp någon annanstans. Det ger oss även en lång säsong eftersom vårbruket börjar betydligt tidigare i Sydeuropa än i exempelvis Sverige vilket medför att vi inte har några extrema toppar på produktionen eller reservdelarna utan det är jämnt utspritt under säsongen, säger Villy.  

Läs mer om besöket hos He-Va i nummer 14 av Jordbruksaktuellt.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 11 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera