Tidig gurkskörd i Skåne

Nu inleds den hektiska gurkskörden hos Orkla Foods Sveriges odlare. Den varma sommaren har lett till att årets säsong startat tio dagar tidigare än normalt.

Nu är skörden av gurkor i Skåne i gång och produktionen i Eslöv är redo att tillverka smörgåsgurka och andra svenska klassiker. Foto: Orkla Foods Sverige

Torkan har än så länge inte varit ett större problem för dem som odlar gurka, rödbetor och potatis.

– Våra kontraktsodlare har kunnat vattna som vanligt tack vare egna dammar med vattenreserver. Men fortsätter torkan en månad till finns det stor risk att vattnet tar slut och då kan det bli bekymmer. Skördarna på gurka, rödbetor och potatis kan komma att påverkas men än så länge finns det vatten att tillgå, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

8 000 ton

I och med att det var så varmt i våras flyttade man fram sådden en vecka, men ändå kunde man alltså inleda skörden en vecka tidigare än vanligt. Under de kommande tio veckorna kommer 8 000 ton gurkor att levereras till Orkla Foods Sveriges anläggning i skånska Eslöv. Där sker en förädling som resulterar i nästan 80 olika produkter.

Lite matsvinn 

Det var också 80 år sedan som Herbert Felix, startade produktionen av inlagda gurkor i just Eslöv. Han ville skapa framtidens mat baserat på lokala råvaror, med en tanke att förenkla vardagen för människor. Visionen är den samma i dag och i dag finns också ett tydligt fokus på matsvinn. Produktsortimentet är gjort så att alla gurkor ska kunna användas.

De allra minsta lägg in hela, mellanstora skivas till smörgåsgurka och de allra största blir till bostongurka.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera