Ringsjön får användas till bevattning

I den exceptionella situationen med torkan, öppnar nu Sydvatten upp Ringsjön för bevattning.

Torkan är akut runt om i landet. Nu öppnar Sydvatten upp skånska Ringsjön för bevattning. Foto: Carolina Wahlberg

Ringsjön är normalt en reservtäkt till dricksvatten. Men i och med att den inte behövs för detta ändamål nu, ger Sydvatten lantbrukare tillstånd att använda den som bevattning.

– Den som vill använda Ringsjövatten för bevattning behöver inget tillstånd, eftersom uttaget under den här perioden kan anses vara ”uppenbart oskadligt” enligt miljöbalken. Den här möjligheten gäller under torrperioden, eller tills annat besked kommer, säger Maria Nitare, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Tillåter undantag

Enligt henne kan det även vara möjligt att Länsstyrelsen tillåter andra att använd andras vattendomar som inte används fullt ut.

— En vattendom gäller visserligen det egna företaget eller den egna fastigheten, men situationen är så exceptionell att vi i det här fallet tillåter undantag, säger Maria Nitare.

Hittat marker

Som många andra län har Skåne uppmanat markägare att hjälpa till med foder och de har även snabbinventerat mark i de egna naturreservaten som skulle kunna användas till foder.

– Hittills har vi lokaliserat 17 områden som kan användas som bete eller slåtter. Det är marker av blandad kvalitet i närheten av Tomelilla, Brösarp, Söderåsen, Stenshuvud och söder om Kristianstad. Vi erbjuder nu djurhållare att använda markerna. Vissa områden är stängslade, andra inte och tillgången på vatten varierar. Först till kvarn gäller, säger enhetschef Ingela Lundqvist.

Fakta: För information om, eller intresse för fodermarkerna:
Ingela Lundqvist, 010-224 17 09.
Från och med 19 juli, Daniel Åberg på telefon 010-224 17 07. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera