Komplettera utfodringen med drav från Spendrups

För att få fram så mycket foder som möjligt under bristen vände sig Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter SNP, till Spendrups för att fråga om de kunde avvara restprodukten drav till lantbrukare. De sa ja och nu undersöks intresset hos lantbrukare.

Jan Forssell, ordförande Sveriges Nötköttsproducenter SNP, vill komma i kontakt med lantbrukare som är intresserade av att utfodra med drav. Foto: Carolina Wahlberg

Jan Forssell visste att Spendrups tidigare har levererat drav som foder men för att bli mindre oljeberoende har de istället valt att torka draven och elda med i sina fabriker.

– Men det skadar inte att fråga tänkte jag. Så jag ringde och frågade om de inte hade några volymer som kunde gå till foder när vi har den torksituation som vi har. Spendrups var väldigt välvilligt inställda till detta och de ville verkligen hjälpa till, säger Jan.

Intresseanmälan

För att ta reda på vilket intresse som finns har Jan tagit hjälp av Sveriges Nötköttsproducenter, Växa och Gård & Djurhälsan för att nå ut till deras kunder. I första hand vänder man sig med förfrågningen till mjölk- och köttproducenter men enligt Jan är möjligheten öppen för alla som kan tänkas vara intresserade.

– Spendrups vill veta vilket intresse som finns och vilka volymer det handlar om, så jag ska försöka sammanställa detta och det handlar om ganska stora volymer redan nu. Är man intresserad så är det bara att höra av sig till mig, säger han.

Bra komplement

Jan har själv utfodrat sina köttdjur med drav och tycker att det är ett bra fodermedel.

– Har man dåligt med grovfoder kan det vara bra att komplettera med drav. Blandar man i det så går det åt mindre grovfoder. Under sommaren kan det dock vara lite problem med hållbarheten och det är därför veckovisa leveranser. För lagring behövs en hårdgjord yta av betong där man kan tippa draven och som går att göra rent.

Andra restprodukter

Jan tycker det är viktigt att vi försöker se oss om efter alternativa fodermedel.

– Många har gjort det här till en slaktfråga men jag vill gärna börja i andra änden och se hur vi kan få fram så mycket foder som möjligt. Det finns säkert även många andra livsmedelsföretag där man skulle kunna använda restprodukterna till djurfoder, i dag går säkert mycket sånt till biogas.

 

Är du intresserad av att använda drav som foder?

Kontakta Jan Forssell på Jan.forssell@bjurslantbruk.com eller på 070–7506039.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 12 juli 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera