Grundvattenfynd på Öland

Sveriges geologiska undersökning, SGU har sedan 2016, då grundvattenbristen på Öland var ett faktum, sökt efter vatten med hjälp av bland annat helikopter. Nu presenterar de sitt resultat.

Till följd av torkan har SGU har sedan 2016 letat efter områden på Öland lämpade för större grundvattenuttag. Foto: Carolina Wahlberg

SGU har använt sig av både provborrningar och en helikopterburen geofysisk metod för att lokalisera områden på ön där jordmånen och berggrunden är lämpad för större grundvattenuttag.

– Mätningarna visar att det finns ett antal områden där det är bättre uttagsmöjligheter men de visar även på stora områden där det troligen är ganska dåliga uttagsmöjligheter särskilt då det gäller större grundvattenuttag, säger Peter Dahlqvist som är hydrogeolog på SGU, till SVT Nyheter.

15 områden

Totalt har SGU hittat 15 nya områden där det kan finnas stora tillgångar på färskvatten. Exempel på dessa är Kleva, Frösslunda by, Södvik, Böda och Grankulla.

Enligt Peter kan dessa nya områden vara av intresse för både kommuner, större vattenförbrukare och även de som behöver egna hushållsbrunnar.

Analyser av brunnar

Utöver sökning av nya vattenkällor genomför SGU även en analys av brunnsdata från omkring 2 500 brunnar. När analysen är klar ska de ta fram en karta som ska visa kapacitet för brunnsborrning på olika platser över ön.

Här kan den som vill läsa hela rapporten.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 26 juli 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste