Om ryssen fick bestämma behöver ingen välja

På samma sätt som konsumenter i dag gör aktiva val och ibland väljer att köpa ekologisk eller närproducerad mat så gör bränsleköparen i dag detsamma. Möjligheten att tanka helt fossilfria drivmedel finns endast i ett fåtal länder där Sverige är ett. 

Foto: Carolina Wahlberg

Möjligheten och valet att kunna använda ett helt förnybart drivmedel skapar engagemang och en ökad kunskap bland människor som tankar sina fordon. Många företag väljer att profilera sin användning av förnybara drivmedel. Ett schysst företag tar ansvar för sina transporter. Detta driver utvecklingen framåt.

Beteendeförändringen som uppnåtts har skett genom människornas fria val. Den visar värdet av att låta människor välja och engagera sig i stället för att styras uppifrån.

Faktiskt går utvecklingen så fort att det börjar bli ett problem. Ett problem för oljeindustrin, som arbetar på högvarv för att få hejd på den här utvecklingen. Utan att samtidigt tappa ansiktet.

Oljeindustrin domineras i allt större grad av Ryssland som i dag levererar mer än varannan liter olja till Sverige. Varje år släpper Rysslands oljeindustri ut sex gånger mer olja i Sibiriens känsliga natur än vad som läckte ut vid oljekatastrofen i Mexikanska golfen år 2010. Att oljan i dag kommer från Ryssland är inget som branschen vill berätta. Tvärtom. I stället slåss man med näbbar och klor för att undvika ursprungsmärkning av drivmedel.

Om ryssen fick bestämma, skulle alla idéer om ursprungsmärkning av bränslen skrotas. Ingen skulle behöva se den obekväma sanningen. Eller kunna ta ställning för klimatet.

Om ryssen fick bestämma borde klimatdebatten istället handla om hur vi äter mindre kött. Och att jord- och skogsbruket nog är det egentliga problemet före de fossila bränslena.

Om ryssen fick bestämma borde klimatdebatten handla om risker och nackdelar med förnybara drivmedel från jord- och skogsbruk. I stället för att prata om den ryska oljan. 

Om ryssen fick bestämma, skulle vi inte kunna välja att tanka helt förnybara drivmedel. Alla skulle istället tanka en liten mängd förnybart bränsle blandad i den ryska oljan. Ingen kan ta ställning. De gamla fina strukturerna inom oljebranschen cementeras och konkurrens undviks.

Om ryssen fick bestämma skulle vi använda inblandningen av biodrivmedel från jord- och skogsbruk främst för att dölja den ryska oljan. Det man inte vet mår man ju inte dåligt av.

Om ryssen fick bestämma skulle miljöorganisationerna ha en fossilvänlig agenda. Till exempel skulle samordnaren för initiativet Fossilfritt Sverige kunna föreslå skatterabatter på bilar som drivs med fossila bränslen.  Hur otroligt det än låter så skedde det för några veckor sedan.

 

Erik Jacobsson
Energifabriken

 

Artikeln publicerades onsdag den 08 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste