Stort stöd till sydtyska lantbrukare

Den tyska delstaten Bayern har beslutat om att betala ut direktstöd till torkdrabbade lantbrukare. Totalt rör det sig om upp till motsvarande 500 000 kronor per gård för att hjälpa till med de ökade foderkostnaderna.

Lantbrukare i Bayern ska få ekonomiskt stöd för att täcka halva sin merkostnad för foder på grund av torkan. Stödet kan som mest uppgå till motsvarande 500 000 kronor per gård. Foto: Carolina Wahlberg

– Överallt där, där lantbrukarna kan räkna med omfattande intäktsförluster på minst 30 procent vill vi hjälpa till att täcka halva merkostnaden för foder upp till 50 000 euro (cirka 500 000 kronor) per gård, säger Bayerns jordbruksminister Michaela Kaniber, till den tyska lantbrukstidningen Agrarheute.

Så mellangrödor

Merkostnader som uppkommit från och med den första augusti 2018 omfattas av detta stöd.
För att undvika flaskhalsar i fodertillgången har Bayern också beslutat att tillåta odling av mellangrödor på ekologiska fokusarealer utan byråkratiska hinder.

– Tiden är knapp, vi behöver snabba och praktiskt genomförbara åtgärder som kan hjälpa lantbrukarna och deras djur, säger Michaela.

Trädor fria

För ett par dagar sedan släpptes därför trädor fria för foderskörd och bete.

Ministern meddelade även att stöd för uteblivna skördar kommer betalas ut till spannmåls- och växtodlare inom kort. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera