Utbetalningarna ska göras så enkelt som möjligt

Jordbruksverket är den myndighet som kommer ansvara för att utbetalningarna från det Nationella Krispaketet på 1.2 miljarder betalas ut till lantbrukarna. Ett uppdrag som Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket tar på största allvar.

Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket, säger att man redan börjat förbereda inför höstens utbetalningar. Foto: Jordbruksverket.

– Vi tycker det är bra att den här insatsen görs. Vi ser ju också konsekvenserna av torkan. Vårt uppdrag är att göra arbetet med utbetalningarna så enkelt som möjligt så att pengarna kommer ut, säger hon.

Arbetet med krispaketet är något som ingår i Jordbruksverkets uppdrag och myndigheten har redan börjat förbereda sig inför uppgiften.

– Vi har ju anat att det här är på gång så vi har redan börjat titta på det. Framförallt gällande de pengar som ska betalas ut i år. Sedan kommer vi att tillsammans med branschen titta på hur vi ska hantera utbetalningarna för 2019 så att pengarna hamnar rätt, där de behövs som mest, säger Christina.

Skeptiska mot myndigheten

Både under presskonferensen och på Jordbruksaktuellts Facebook-sida har branschfolk och läsare uttryckt en oro för att utbetalningarna ska dröja eftersom Jordbruksverket redan ligger efter med EU-betalningarna. Christina beklagar allmänhetens misstro mot myndigheten när det gäller att hantera utbetalningar.

– Det är så himla tråkigt att vi inte kunnat leva upp till förväntningarna och vi jobbar stenhårt för att komma ikapp. Men för det här krisstödet ska inte det spela någon roll. Jag tror att förtroendet för Jordbruksverket har skadats av de försenade utbetalningarna och det har jag full förståelse för, säger Christina.

Börjar komma ikapp

Av de tidigare försenade utbetalningarna av EU-bidragen har Jordbruksverket nu börjat komma ikapp enligt Christina. Man har i dagsläget betalat ut 99 procent av stöden för 2015 – 2017, totalt 28 miljoner.

– Resten beräknar vi betala ut i höst. En av mina viktigaste uppgifter är att säkerställa att vi inte hamnar så långt efter igen. Det är inte okej. Det är en av mina största prioriteringar. Det här ska inte upprepas, säger Christina.

Administrativa kostnader

En del läsare har hört av sig till Jordbruksaktuellt och uttryckt en oro över att en del av de 1.2 miljarderna i själva verket kommer gå till de administrativa kostnaderna kring arbetet med utbetalningarna, stämmer det?

– Nej så är det inte. Hela beloppet kommer gå till lantbrukarna. De administrativa kostnaderna är pengar som redan ingår i vårt uppdrag som myndighet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste