Ny fixkammarpress från Claas

Under en pressvisning i Österrike i juli i år visade den tyska maskintillverkaren Claas upp en rad nya maskiner. Bland annat fixkammarpressen Rollant 540 RC, med nya valsar och starkare chassi.

Den nya fixkammarpressen Claas Rollant 540 RC har ny drivning, nya valsar och ett starkare chassi. Enligt Claas är den byggd för enkel service och hög prestanda. Foto: Björn Schubert

Den nyutvecklade rundbalspressen Claas Rollant 540RC har en helt ny drivning och är byggd för enkel service och hög prestanda enligt Claas.  

Rollant 540 RC är en fixkammarpress som gör balar med en diameter på 125 centimeter och en bredd på 122 centimeter. Presskammaren består av 16 stålvalsar med räfflad profil vilket ska säkerställa att balen rullar på ett bra sätt inuti kammaren, även under fuktiga förhållande.

Horisontella cylindrar

Kraftöverföringen till presskammaren sker via härdade axlar monterade på vänster sida som är drivningssidan. Dessa är monterade individuellt på valsarna och kan bytas ut vid behov. Cylindrarna för stängning av den bakre luckan på pressen är monterade horisontellt på sidorna, detta ger enligt Claas ett högt presstryck och avlastar samtidigt lagringarna på luckan och cylindrarna.

Presskammaren utgörs av 16 räfflade stålvalsar. Bakluckans cylindrar är monterade horisontellt vilket ger ett presstryck på maximalt 180 bar. Foto: Björn Schubert

Totalt kan cylindrarna leverera ett maximalt presstryck på 180 bar vilket ska säkerställa en hög komprimering av balarna. Som tillval finns även det så kallade MPS II-systemet där ett segment med tre av valsarna viker in i presskammaren för ännu hårdare pressning. Dessutom ger systemet en tidigare rotation och jämn form hos balen.

Direkt drivning

Valsarna i presskammaren har direkt drivning vilket enligt Claas ger en jämn kraftfördelning över valsarna till ett lägre effektbehov. Rotor och huvuddrivning drivs via 1,25 tums-kedjor medan valsarna i den bakre luckan har 1 tums-kedjor. Kedjesmörjningen sker med hög precision efter behov på kedjornas länkar med olja ur den 6,3 liter stora oljetanken. Alla smörjnipplar är samlade på pressens högra sida, centralsmörjning finns som tillval och då ställs smörjintervallet i traktorns terminal.

Den 2,1 meter breda pickupen kan utrustas med upp till två rullar som pressar ner gräset i strängen och på så vis ger ett jämnt flöde av material in i pressen. Foto: Björn Schubert

För hög produktivitet är Rollant 540 RC utrustad med en 2,1 meter bred pickup med skruvar på sidorna som ska ge en jämn inmatning till pressens rotor. Som tillval finns ett snittverk med 15 knivar som ger en teoretisk snittlängd på sju millimeter. Knivarna kan fällas in från hytten och har individuellt skydd mot främmande föremål. Det finns även ett ”dropfloor” som kan öppnas från traktorns terminal ifall det skulle uppstå en förstoppning i pressen. 

Olika bindningssätt

Rollant 540 RC ger användaren möjlighet till både nätbindning, mantelfolie och balsnöre. Bytet mellan olika bindningssätt kan göras utan verktyg. Påfyllning av bindningen sker via en ramp på höger sida. Betjäning av pressen sker antingen via Claas Communicator eller genom traktorns Isobus-terminal.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste