Torkskador i miljardklassen

Den tyska delstaten Schleswig Holstein i nordvästra delen av landet är hårt drabbat torkan. Hittills beräknas skadorna i där uppgå till motsvarande drygt 4 miljarder kronor.

Torkan har drabbat stora delar av norra Europa. Enbart i den nordtyska delstaten Schleswig Holstein beräknas skadorna hittils uppgå till motsvarande omkring 4,6 miljarder konor. Foto: Carolina Wahlberg 

Norra Tyskland är hårt drabbat av den ihållande torkan och skadorna för de drabbade lantbrukarna beräknas bli mycket höga. Enbart i delstaten Schleswig Holstein som till ytan är ungefär lika stor som Skåne och Halland tillsammans uppgår skadorna hittills till motsvarande omkring 4,6 miljarder kronor, skriver den tyska lantbrukstidningen Agrarheute.

Stor variation

Sett över hela Tyskland beräknas skörden bli mellan 30 till 35 procent mindre än normalt, men med en stor variation mellan gårdarna. För utbetalning av krisstöd ansvarar i första hand delstaterna.

Ytterligare stöd

Innan beslut fattas om ett eventuellt ytterligare stöd från den tyska förbundsregeringen vill dess president, Julia Klöckner, invänta det totala utfallet från landets skörd för att se om det rör sig om ”skador av nationella proportioner”.  Lantbrukare med djur som drabbas av foderbrist ska få hjälp snabbast enligt tidningen. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste