Gör skillnad med automatisk rengöring

Moving Floor är ett system med ”rullbandsteknik” som automatiskt rengör golvet hos kor och kalvar. Under sommaren fick företaget Nordeas Social Impact Award och till hösten lanserar de ett nytt sortiment. 

 

Tack vare att golvet rör sig får kalvarna automatiskt rengjort i boxen. Foto: Carolina Wahlberg


Principen går ut på att golven täcks av en matta, ett ändlöst band, som i intervall rör sig över golvet. 

– Det sitter en avskrapningsfunktion i ena änden, som skrapar rent bandet, och en strölåda i motsatt ände som automatiskt distribuerar strömedel. Djuren får på så vis automatiskt både rengjort och strött, säger Katja Lindvall, vd för Moving Floor AB, till Jordbruksaktuellt. 

Enligt Katja Lindvall, vd för Moving Floor AB, har studier visat att åtgången på strö är cirka 70 procent lägre i systemet jämfört med i djupströbäddar eller hyddor. Foto: Privat

Snabbare tillväxt

De har sett flera positiva effekter med systemet som rengör varannan timme. 

– Kontinuerlig rengöring förbättrar hygienen i djurens närmiljö. Djuren hålls renare och friskare vilket minskar användningen av antibiotika. Systemet minskar även ammoniakavgången från gödseln inne i stallet, säger Katja.

Enligt henne har systemet visats ge snabbare kalvtillväxt.

– Både de universitetsstudier som är gjorda och data från gårdar som använder systemet har visat att kalvar som föds upp i vårat system växer i snitt 20–30 procent snabbare än kalvar i konventionella system.

Det har utförts många beteendestudier på produkterna för att se om golvet påverkar djurens beteende. 

– Det tar någon timme innan kalvarna vant sig, men sen ligger de och sover medan golven rör sig. Vi har gjort flera beteendestudier, bland annat tillsammans med SLU. Men man har inte kunnat se att golvets rörelse har någon påverkan djurens beteende, säger Katja och fortsätter: 

– Det finns en säkerhetsspalt i den ände som golvet rör sig mot, om djuren ligger och sover och kommer i mot grinden så stannar golvet. 

Nytt sortiment

Till hösten kommer man även lansera ett nytt sortiment för grisstallar. 

– Globalt sett är det vanligt att använda mycket vatten vid rengöring hos grisar, där kan vi göra en stor skillnad eftersom man kan rengöra utan att använda något vatten alls, säger Katja.

Tack vare stöd från Innovationer i jordbruk, trädgård och rennäring, EIP, som är en del av landsbygdsprogrammet, kommer den nya mattan testas under hösten. 

– Vi sökte pengar från EIP och har fått möjligheten att bygga upp en småskalig demoladugård på Gotland för att kunna verifiera mattan. Det blir startskottet för det sortimentet.

Katja tipsar andra att söka pengar från EIP. 

– Det är en fantastisk möjlighet för företag inom branschen, de vill gärna att idéerna ska komma direkt från lantbrukarna. 

Utnämning från nordea

I mitten på sommaren fick företaget ta emot Nordea Social Impact Award. Av över 400 nominerade företag gick 50 stycken vidare till final och det delades ut totalt fem olika priser. 

– Det känns självklart väldigt roligt och ärofyllt. Det känns som ett fantastiskt kul sätt att få ett kvitto på att vi kan göra skillnad i en positiv riktning, säger Katja.

Hon tror att de fick priset för att produkterna kan göra stor skillnad globalt. 

– Jag tror att de förstod hur livsviktig lantbruksbranschen är och att den står inför flera utmaningar globalt sätt. De såg att våra produkter kan påverka gällande vatten-, utsläpps- och djurvälfärdsfrågor och att våra produkter behövs globalt.

Motiveringen:  

”Det vinnande bolaget av Nordea Social Impact Award siktar direkt in sig på den marknad där de kan göra mest nytta. Med en innovativ och intressant produkt som tacklar enorma utmaningar så som klimatpåverkan och antibiotikaresistens är detta ett bolag som kommer göra stor skillnad för både den bransch de verkar i men också för världen.” 

 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste