Osäker spannmålsprognos

Den totala spannmålsskörden förväntas bli 4,2 miljoner ton, enligt Jordbruksverkets skördeprognos. Det är en minskning med 29 procent jämfört med förra året.

Jordbruksverkets skördeprognos spår att den totala spannmålsskörden 2018 blir 29 procent sämre än 2017. Men årets prognos är ovanligt osäker. Foto: Carolina Wahlberg

Minskad areal höstsådda grödor, lägre avkastning per hektar och grödor som ensilerats istället för att tröskas på grund av foderbristen. Det är huvudorsakerna till att årets skörd kommer att bli lägre än normalt.

– Det kommer att bli lägre intäkter för jordbruket till följd av de låga skördarna av spannmål och oljeväxter. Dessutom är skördarna av grovfoder, exempelvis gräs, avsevärt lägre än normalt. Det är för tidigt för att säga något om hur stor påverkan på jordbruket blir eftersom prisutvecklingen också måste tas med i bilden, säger Harald Svensson, chefsekonom, Jordbruksverket, i ett pressmeddelande. Foto: Jordbruksverket

Sett till genomsnittet för de senaste fem åren förväntas därför årets totala spannmålsskörd bli 25 procent lägre.

När det gäller oljeväxter beräknas totalskörden bli 0,2 miljoner ton, en minskning med 44 procent från förra året och 36 procent jämfört med genomsnittet de senaste fem åren.

Mindre per hektar

Årets hektarskörd för höstvete beräknas minska med 15 procent jämfört med förra året. Vårkorn beräknas minska med 22 procent och havre med 30 procent.

I och med sommarens stora jakt på foder, har ovanligt mycket areal med spannmål ensilerats. Jordbruksverket bedömer att denna typ av mark har ökat med 100 000 hektar. Det innebär att den tröskade arealen har minskat med tio procent, jämfört med vad som planerades i maj.

Ovanligt osäker prognos

I och med de extrema väderförhållandena som varit i vår och sommar är årets skördeprognos mer osäker än normalt. Bland annat har det varit svårt att bedöma hur stor areal som ensilerats istället för att tröskas.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste