Arla ger 100 miljoner kronor till sina ekologiska producenter

Från och med första oktober kommer Arla gå in med ett stödpaket som ger 30 öre mer per liter ekologisk mjölk. Stödet ska underlätta efter torkan och kommer betalas ut till alla svenska ekologiska lantbrukare som levererar till företaget.

– Stödpaketet är till för att försöka säkerhetsställa att så många av våra ekologiska bönder som möjligt inte ska behöva utnyttja dispensen, säger Patrik Hansson, vd på Arla Sverige.
Foto: Arla Foods

Summan baseras på undersökningar Arla har gjort angående förhöjda foderkostnader till följd av torkan. I snitt beräknar Arla att en ekologisk lantbrukare kommer få ökade foderkostnader på ungefär 70 öre per liter mjölk och en konventionell på ungefär 40 öre. Stödet på 30 öre per liter är därför tänk att täcka mellanskillnaden.

– Detta innebär inte att stödpaketet löser de ekologiska lantbrukarnas problem, men utifrån ett finansiellt perspektiv sätter det dem i samma problemsits som de konventionella, och det är därför vi går ut med ett stöd till bara de ekologiska. Alla våra lantbrukare har problem att få ekonomin att gå ihop men de ekologiska har drabbats hårdare, säger Patrik Hansson, vd på Arla Sverige, och fortsätter:

– Vi betalar ut allt vi kan på mjölken, så vi har inte utrymme för någon prishöjning på den konventionella mjölken. Men för de ekologiska har vi hittat ett sätt att finansiera denna satsning och det är vi glada för.

Sänkt pris utan ekofoder

Under gårdagen meddelade Arla att från den första september blir det en prissänkning på 29,3 öre per liter mjölk till de ekologiska lantbrukare som utfodrar med konventionellt foder. Men de kommer få ta del av stödpaket.

– Enligt den informationen jag har är det är max tre av våra leverantörer som har använt dispensen i dag. Det är ungefär 35 till 40 stycken som har ansökt om dispens, men det är stor skillnad på att ha sökt dispens och att utnyttja den. De som utnyttjar dispensen sitter i en svår situation, men de har möjlighet att köpa konventionellt foder vilket borde vara lättare att få tag på. Samt att få till en lite lägre kostnad än det ekologiska fodret, säger Patrik.

Valet att inte använda mjölk från gårdar som använder dispensen i de ekologiska produkterna är för att fortsatt kunna leverera på den internationella marknaden.

– Framförallt för vår export till Kina och Asien så är det viktigt att hålla samma regler som tidigare. De är inte insatta i detaljer och vi har avtal som gör att det är lättare för oss att fortsätta exportera om vi håller reglerna. Men vi vill med stödet säkerhetsställa att så många lantbrukare som möjligt inte behöver utnyttja dispensen.

Ingen brist på eko

Patrik Hansson tror inte att det kommer bli någon brist på ekologisk mjölk just nu.

– Vi kommer se en minskad mjölkinvägning, framförallt på ekologiskt. Vi är inte säkra på hur situationen kommer vara framöver men vi har daglig kontakt med våra lantbrukare och vi kollar på väderprognoser. Vi kommer påverkas mycket av hur vädret blir de närmsta fyra till sex veckorna. Men så som situationen ser ut idag så ser vi inte att vi skulle ha leveransproblem på den svenska marknaden, säger han.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera