Biodlare gynnas av andelsodling

Årets honungsskörd har varierat kraftigt över landet, men ett sätt att klara svängningarna är att låta kunderna köpa andelar i bikupan.

De stora variationerna för biodlingarna i landet kan bero på både väder och klimat. Foto: Mostphotos.

I Småland har man i år kunnat skörda 75 kilo honung per bikupa men i Hälsingland endast 20 kilo per kupa. De stora variationerna över landet kan bero på både väder och klimat. Ett sätt för biodlare att säkra inkomsten är att låta kunderna köpa andelar i bikupan. Det menar i alla fall Petter Grubbström i Mark i Västergötland som provat konceptet.

– Jag kan bygga upp en biodling utan att ta lika stor risk, menar Petter. Och så slipper jag åka runt på marknader och behöver inte hålla ett lager. Jag får allt sålt vid skörd och mina kunder får färsk honung direkt från kupan – jättesmidigt. Blir det ett dåligt honungsår så har jag säkrat min inkomst, andelsägarna får ju det som finns oavsett skördens storlek, säger han i ett pressmeddelande från Svenska Bin.

Peter Grubbström sitter med i styrelsen för Borås biodlarförening som har sammanlagt hundra biodlare. Foto: Svenska Bin.

Legat under snittet

I Peters bigårdar har mängden honung legat lite under snittet i området, cirka 20 kilo per kupa. Hans och hans familj bor i en lägenhet, men Peter har lyckats bygga upp sina bigårdar runtom i hemkommunen. Nu är familjen i färd med att leta efter en liten gård på landet.

– Det började med att vi längtade till landet och då föreslog min sambo att vi skulle börja med biodling. Sen blev jag fast! Det blir bara roligare och roligare, säger han.

Vill utöka kundkretsen

Gensvaret från kunderna att få bli andelsägare har enligt Peter varit stort och idag har han cirka 20 andelsägare. Peter satsar på at bygga sin kundkrets i Marks kommun där det inte finns några andra större biodlare och nästa år vill han satsa på att sälja en hel bigård i andelar.

– Jag säljer nu all min honung genom den här kanalen och får mejl och telefonsamtal varje vecka om fler som vill ha andelar. Folk vill ha närproducerad honung och blir glada när de kan bidra till lokal odling och pollinering.

Sprider viktig kunskap

Peter tycker även att andelsodlingen ger en bra möjlighet att sprida kunskap till kunderna om bin och biodling.

– När mina andelsägare hämtar sin honung brukar jag fråga om de vill följa med och titta på bina, och de vill nästan alla. Då kan man bland annat visa dem skillnaden mellan getingar och bin, det är den absolut vanligaste frågan jag får när jag föreläser. Folk är rädda för bin helt i onödan. Själv odlar han bin av sorterna Buckfast och Ligustica med ursprung i området, säger han.

Honungsskörden i Sverige 2018:

Årets torra sommar har gett större skillnader i skörd än tidigare och det blir svårare och svårare att slå fast vad som är en normal skörd.
Svenska Bins medlemmar ser väldigt olika resultat. Allt från rekordskörd i Småland till att bina i några samhällen svultit ihjäl på Öland.

Sjukdomsangrepp från varroa och amerikansk yngelröta kan decimera samhällena på vissa håll medan god tillväxt hos andra odlare kan leda till många nya avläggare och fler samhällen.

I mitten av september har de flesta invintrat sina bin. Den sista dragväxten brukar vara ljung.

Antalet biodlare i Sverige ökar stadigt sedan 2009 – en positiv utveckling. Idag importerar vi i Sverige hälften av den honung vi konsumerar.

Källa: Svenska Bin

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 augusti 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste