Stängsla med innovation från Nya Zeeland

Gallagher är en av världens största tillverkare av aggregat och tillbehör till elstängsel. I år lanserade företaget både en ny staketstolpe och nytt solcellsaggregat. 

 

Stängselstolpen finns i två olika höjder och går att använda med både tråd och band. Foto: Gallagher

Stängselstolpen finns i två olika höjder, antingen för får eller för häst, och den fungerar för både tråd och band. Livslängden beräknas vara ungefär 30 år. 

– När stolpen skulle tas fram gjorde Gallagher en stor undersökning med lantbrukare över hela världen som fick definiera hur den perfekta staketstolpen skulle vara. Några av de önskemål som kom upp var att stolpen skulle vara lätt att bära, inte trassla in sig i fötterna, ha lång hållbarhet och vara självisolerande, berättar Johan Leth, säljare på Gallagher i Sverige. 

20 sekunder

Rekommendationerna är att bygga ett ordentligt parallellogram i varje hörn och en rak sträcka där emellan med en stolpe ungefär var tionde meter. Stolpen slås ner i backen med hjälp av ett tillhörande stängselslag.

– Det tar ungefär 20 sekunder att få ner varje stolpe. För att sen få upp stolpen krävs ett don, det finns inte en chans att man kan dra upp den, säger Johan och fortsätter:

– Stängselbyggare väljer gärna bort trästolpar eftersom det behövs nån typ av slagmaskin vid bygget, det behövs inte till dessa stolpar vilket gör att byggandet går mycket fortare. 

Stolpen har ett UV-beständigt hårdplatshölje och inuti är det glasfibrer. 

– Stolpens design leder bort vattnet när det regnar vilket minska risken för krypströmmar. När stolpen är nere i backen går den att böja till marken, och ställer sig sedan upp igen när man släpper. Detta gör att den överlever om man råkar köra över den. 

Stolpen visades upp i Sverige för första gången under Borgeby Fältdagar.  

Solcellsaggregaten laddar upp sig själva med hjälp av dagsljus.
Foto:Gallagher

Nytt Solcellsaggregat 

Företaget lanserade även två nya varianter av solcellsaggregat, som med hjälp av dagsljus laddar upp sig själva så att man slipper tänka på att ladda batterierna i sitt elaggregat.  

– Det är två olika styrkor, den större varianten, s400, skickar ut 8 000 volt och klarar ungefär tre till fyra mil stängsel med en tråd. Använder man tre trådar eller om det är gräsbevuxet klarar aggregatet ungefär två mil stängsel, säger Johan.

Enligt honom är aggregaten lätta att använda och att flytta.

– Aggregaten är mobila och väldigt lätt att flytta, den största varianten väger ungefär 12 kilo, säger han.

Elaggregaten drivs av solpaneler som samlar in dagsljus, men enligt Johan klarar de sig även utan sol under en period.

– Aggregatet fungerar året om i hela Sverige, och det överlever solförmörkelse i upp till tre veckor. Det är mjukvara inuti som gör att mellanrummet mellan varje stöt som går ut förlängs om batteriet har dålig uppladdning.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera