Valet 2018 beskrivs som en rysare

Efter en valnatt med väldigt jämn fördelning mellan det röd-gröna blocket och alliansen är det ännu oklart hur Sveriges regering kommer se ut den kommande mandatperioden.

Det finns flera tänkbara scenarion för hur Sverige kommer att styras efter valet. Foto: Mostphotos

I skrivande stund skiljer det endast 28 000 röster mellan det röd-gröna blocket och alliansen och läget kan fortfarande ändras fram tills på onsdag då de sista utlandsrösterna kommer vara inräknade. Enligt Aftonbladet finns det flera tänkbara möjligheter för hur regeringen kommer se ut de närmaste fyra åren.

Detta kommer hända den närmaste tiden: 

Måndag 10 september:

Länsstyrelsen räknar alla röster igen – nu tillkommer också de sista förhandsrösterna.

Onsdag 12 september:

I mitten av veckan finns vanligtvis en slutlig mandatfördelning till riksdagen, då även utlandsrösterna räknats. Men det slutgiltiga resultatet för riksdag, kommun och landsting kan dröja upp till två veckor efter valet.

Efter valresultatet:

Vad som händer sedan beror på om statsminister Stefan Löfven väljer att avgå eller om han sitter kvar som statsminister.

Alliansen har före valet varit överens om att de kommer att rösta bort Stefan Löfven. Om Löfven ändå bestämmer sig för att sitta kvar kommer han troligen att röstas bort i den obligatoriska statministeromröstningen som måste ske senast två veckor efter riksdagens öppnande den 24 september (före den 8 oktober). Det blir i så fall första gången en sådan omröstning hålls.

Efter det får talmannen i uppdrag att undersöka vilken partiledare som har bäst förutsättningar för att bilda en regering. Detta görs med hjälp av de så kallade talmansrundorna.

För att bli vald till ny statsminister får inte en majoritet av riksdagen rösta emot.

Om Stefan Löfven skulle avgå direkt efter valet börjar den sittande talmannen genast arbetet med att hitta en ny statminister.

Riksdagen kan tidigast rösta om en ny statsministerkandidat då riksdagen öppnar den 24 september. Om den kandidaten faller i omröstningen har talmannen ytterligare tre försök på sig att hitta en ny presumtiv statsminister.

Om riksdagen röstar fram en partiledare har Sverige fått en ny statsminister som kan bilda regering.

Om samtliga fyra talmansrundor misslyckas blir det extraval.

Källa: Aftonbladet

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera