Söderberg & Haak får ny vd

Jonas Jaenecke, tidigare vd på Delvator, blir ny vd på Söderberg & Haak. Nuvarande vd Hasse Ripa lämnar verksamheten efter 14 år. 

Jonas Jaenecke blir ny vd på Söderberg & Haak. Han har tidigare varit vd på Delvator. 

– Jag gläder mig åt att återvända till entreprenadmaskinbranschen och utveckla mitt kunnande även om lantbrukets maskiner. Söderberg & Haak är ett anrikt företag med en stark ägare som vill stärka sin marknadsposition ytterligare, säger Jonas Jaenecke i en kommentar.

När den stora rockaden i svensk lantbruksmaskinhandel startade 2015 tog styrelsen i Söderberg & Haak ett expansivt beslut att återställa sitt återförsäljarnätverk i Sverige, med både nya och tidigare, egenägda återförsäljare.

Denna omfattande omorganisation som ledningen, med Hasse Ripa i spetsen, tog sig an har på väldigt kort tid resulterat i att Söderberg & Haak idag har 22 egna anläggningar och en arbetsstyrka på nästan 300 personer.

Nu är det dags att gå in i nästa fas med anpassning och finslipning av organisationen, en organisation som genom Komatsu också har förändrats betydligt, där entreprenadsidan snart motsvarar halva omsättningen. Därmed är Komatsu det klart dominerande varumärket. I det perspektivet är rekryteringen av Jonas Jaenecke särskilt intressant.

– Mitt mål är att förvalta och utveckla den styrka som Hasse Ripa och hans team framgångsrikt byggt upp under lång tid. Det gäller lantbrukets maskiner, liksom att fortsätta arbetet med att stärka positionen för Komatsu i Sverige. Komatsu är en världsledande tillverkare som erbjuder ett brett modellprogram med hög kvalitet, och som välkomnats av svenska maskinentreprenörer, säger han. 

Jonas kommer närmast från Ikaros Cleantech, där han varit vd. Tidigare var han vd på Delvator i fem år. I grunden är han civilekonom och har även en teknisk utbildning.  

Hasse Ripa kommenterar förändringen:

– Under mina 14 år i Söderberg & Haak har en stor del av tiden handlat om att utveckla verksamheten med nya produkter, varumärken och de sista åren med att expandera organisationen. När verksamheten nu går in i nästa fas är det dags att lämna vidare till en ny kraft, att effektivisera lantbruksorganisationen och samtidigt fortsätta utveckla den stora potential som entreprenadverksamheten har med Komatsu.

 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 10 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera