Uppåt för svensk trädgårdsnäring

Förra året översteg den svenska trädgårdsnäringens värde för första gången fem miljarder kronor, vilket är en ökning med tio procent från 2016. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Förra året var morötter den enskilda gröda med högst produktionvärde inom svensk trädgårdsnäring. Foto: Thinkstock

Det totala värdet på svensk trädgårdsnäring hamnade 2017 på 5,3 miljarder kronor vilket är elva procent högre än genomsnittet för de senaste fem åren. Av det totala värdet stod frilandsodlingen för 59 procent och växthusodlingen för 41 procent.

Ätligt störst

Ätliga grödor som bär, frukt och köksväxter utgjorde 60 procent av det totala värdet och resterande 40 procent stod prydnads- och plantskoleväxterna för.

Köksväxter och bär som odlats på friland visade upp rekordhöga värden, frukt och plantskoleväxter ökade också, men i lägre omfattning.

Som exempel kan nämnas att det samlade värdet för frilandsodlade köksväxter var knappt 1,4 miljarder kronor, vilket är en ökning med tio procent.

När det gäller prydnadsväxter som odlas i växthus står tuplanen för det största värdet. Foto: Mostphotos

Inom växthusodling ökade värdet för ätbara växter med nio procent mellan 2016 och 2017. Prydnadsväxter ökade under samma period med 13 procent och hade ett ett produktionsvärde på 1,2 miljarder kronor. Tulpaner ligger i toppen när det gäller de värdemässigt största grödorna inom den här kategorin. De utgör knappt 25 procent av värdet.

Morötter och tulpaner

Totalt sett inom hela trädgårdsnäringen var morot, jordgubbar, lövfällande träd, växthusodlad gurka och tulpaner i fallande ordning de grödor som hade störst värde 2017.

Fakta: 

Morot: Värde om cirka 600 miljoner kronor

Jordgubbar: Värde om 570 miljoner kronor

Lövfällande träd: Värde om 510 miljoner kronor

Källa: Jordbruksverket

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera