Lemken har slipat fram nya ädelstenar

Den tyska maskin- och redskapstillverkaren Lemken presenterade flera nya redskap för jordbearbetning under en pressvisning i Frankrike. Diamant 16 är företagets nya delburna ersättare för Diamant 11 medan Juwel 7 är en mindre plog med sex skär. Dessutom visades den nya tallriksharven Rubin 10.

 

Den nya tallriksharven Rubin 10 från tyska Lemken är uppdaterad på flera punkter med bland annat symmetriskt anordnade tallrikar i extra hållbart DuraMaxx stål med en diameter på 645 millimeter. Som tillval finns också harvpinnar framför tallrikarna. Foto: Björn Schubert


Diamant 11 är den mest sålda modellen bland de större plogarna från Lemken med över 4 000 sålda exemplar. Nu vill företaget fortsätta utveckla denna framgångsrika plogserie med teknik för lägre bränsleförbrukning och förbättrad användarvänlighet med uppföljaren Diamant 16.

– Vi har ändrat plogen på flera punkter. För plöjning i fåran har vi nu ett färdigställt och uppdaterat OptiLine-system vilket gör Diamant 16 till den i dagsläget enda delburna plogen på marknaden med möjlighet att justera draglinjen, säger Peter Baumgärtner, produktansvarig för plogar vid Lemken.

Diamant 16 är uppföljaren- och ersättaren till Lemkens framgångsrika plog Diamant 11. Plöjning i fåran blir nu enklare med Diamant 16 genom ett uppdaterat OptiLine som motverkar att plogen drar snett.

Större arbetsbredder

Enligt Peter går trenden i dag mot att plogarna får fler skär och större arbetsbredder samtidigt som traktorerna blir smalare och istället får bredare däck. Det kan skapa problem genom att draglinjen hamnar snett vilket i sin tur leder till att plogen drar snett och ger onödig belastning på både plog och traktor.

– Med hjälp av OptiLine kan vi nu flytta draglinjen till traktorns mittpunkt för att få en jämn dragkraft. Vid plogens drag sitter tre manometrar för övervakning av tryck och med hjälp av två ventiler på plogen kan föraren justera trycket i OptiLine-systemet och på så vis kontrollera plogens draglinje. Detta ger upp till tio procent lägre bränsleförbrukning och ökad förarkomfort, säger Peter.

Peter Baumgärtner, produktspecialist för plogar hos Lemken visar hur man i grundutförandet på Diamant 16 kan ställa in arbetsdjupet med hjälp av en hydraulventil med ett intsällnings och ett arbetsläge. 

Även on-land

Diamant 16 är likt sin föregångare även utrustad med OptiTrack som är ett system där man överför en del av plogens vikt på traktorn för att ge traktorn bättre grepp. Bultar och tappar på Diamant 16 har förstärkts och ökat i dimension för ökad hållbarhet.

I OF-versionen är det även möjligt att plöja on-land med Diamant 16 och då erbjuds inte OptiLine eftersom det inte uppstår samma problematik med draglinjen vid on-land plöjning.

– Med en dubbelverkande hydraulisk kolv kan man vika in plogen för att plöja i fåran, eller vika ut den för att plöja on-land. Om man viker ut plogen finns det två positioner för hur stor sidoförskjutning som behövs beroende på hur bred traktor som ska dra plogen, förklarar Peter.

Med den sexskäriga Juwel 7 vill Lemken möta en ökad efterfrågan på mindre plogar till traktorer mellan 100–200 hästkrafter. 

För mindre traktorer

Den nya helburna plogen Juwel 7 med sex skär är Lemkens svar på en ökad efterfrågan på mindre plogar för traktorer mellan 100 och 200 hästkrafter. Juwel 7 är utrustad med en hydraulisk UniTurn vändning genom en 120 millimeter lång axel och mekanisk tilt. För en mjuk vändning är plogen utrustad med dämpningscylindrar som standard.

Arbetsbredden kan justeras mekaniskt i fyra steg i M-versionen eller steglöst hydrauliskt i MV-versionen.

Lemken Diamant 16 och Juwel 7 finns tillgängliga med Dural eller DuraMaxx plogkroppar och ska vara klar för leverans med upp till nio skär till vårbruket 2019.

Rubin 10 kan utrustas med ett mekaniskt stödhjul som tar 900 kilo från traktors trepunktslyft när det sätts ner vid vändning, på så vis kan man gå ner i traktorstorlek även på större burna modeller. 

Ingen sidoförskjutning

För inarbetning av halm, stubbrester och annat organiskt material har Lemken också en nyhet i form av tallriksharven Rubin 10 som innehåller flera uppdateringar och kommer ersätta Rubin 9.

En av de största förändringarna hos Rubin 10 jämfört med sina föregångare är tallrikarnas positionering. Tidigare har alla tallrikar på den första och andra raden varit vinklade åt motsatt håll vilket innebär att harven drar åt sidorna. Med dagens precisa lantbruk, där man med GPS teknik kan komma ner på en noggrannhet på ett fåtal centimeter vill man ha så lite sidoförskjutning som möjligt och därför har man nu placerat tallrikarna symmetriskt på båda rader på nya Rubin 10 uppger Lemken. En annan fördel med detta är en minskad bränsleförbrukning då harven är lättare att dra när den går rakt.

Tallrikarna på Rubin 10 har monterats på ett nytt sätt för att motverka att harven drar åt sidorna. 

Jämnare flöde

Tallrikarna på Rubin tio har dessutom blivit både hårdare och större jämfört med tidigare och har nu en diameter på 645 millimeter jämfört med 620 på Rubin 9. De tre mittersta tallrikarna har förskjutits i längdled för att få ett jämnt materialflöde även i redskapets mitt.  Redan vid ett arbetsdjup på sju centimeter jobbar Rubin 10 över hela arbetsbredden. Det maximala djupet är 14 centimeter.

Varje tallrik har individuell stensäkring genom en fjäder som överför kraften tillbaka ner i marken istället för till harven när den trycks upp av en sten. Arbetsdjupet justeras hydrauliskt hos de hopfällbara harvarna och mekaniskt hos de fasta.

Till den största delburna versionen av Rubin 10 med arbetsbredder på upp till sju meter finns dessutom en uppsättning harvpinnar framför tallrikarna som kan hjälpa till vid större mängder halm. Dessa pinnar är tryckbelastade till 20 bar och när trycket överstiger detta viker de bakåt en aning och släpper då igenom halm tills trycket understiger 20 bar igen, på så sätt får man ett jämnt flöde av material till tallrikarna.

Rubin 10 kommer finnas tillgänglig för leverans i arbetsbredder från 2,5 till 7 meter från 2019.

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera