Pengarna kommer betalas ut

Jordbruksverkets generaldirektör Christina Nordin svarar på frågor om nationella krispaketet och försenade EU-utbetalningarna, efter den misstro som riktats mot Jordbruksverket. 

 

Christina Nordin, general­direktör för Jordbruks­verket lovar att pengarna från det krispaketet ska betalas ut innan årsskiftet. 
         Foto: Jordbruksverket

På internet och sociala medier har det från lantbrukarnas håll på senare tiden uttryckts en misstro mot att Jordbruksverket kommer betala ut det nationella krispaketet i tid. En del har till och med påstått att stödpengarna helt kommer att utebli. Chirstina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket dementerar ryktena.  

– Det är ett missförstånd. Vi kommer betala ut pengarna innan årsskiftet precis som vi sagt, säger Christina Nordin. 

Hur långt har ni kommit i ert arbete med att betala ut pengarna?

– Vi är på gång och planerar för att betala ut pengarna. Just nu tittar vi på vilka åtgärder som krävs för att kvalitetssäkra att det blir som vi tänkt. 

Från en del lantbrukare, så som Torbjörn Eriksson på Gymninge gård finns även en misstro mot Jordbruksverket om att de verkligen kommit ikapp med utbetalningarna av de försenade EU-bidragen. 

– Jag förstår misstron. Vissa lantbrukare väntar fortfarande på jättemycket pengar och oavsett om det rör sig om ett litet eller stort belopp så är det inte okej. Men vi gör allt vi kan för att betala ut dem så snart som möjligt, säger Christina. 

Hur långt har ni kommit?

– Vad gäller de försenade EU-utbetalningarna så håller vi på att komma ikapp. Det återstår cirka en halv miljard kronor att betala ut vilket motsvarar ungefär en procent av de försenade stöden från 2015 till 2017. 

Vad har du att säga till de lantbrukare som drabbats av detta och som kanske låtit bli att göra viktiga investeringar?

– Det är beklagligt. Men jag hoppas att vetskapen om att pengarna kommer betalas ut ger en större trygghet hos lantbrukarna. Deras förtroende för oss är mycket viktigt.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera