Lanserar nya drivna växlare och vagnar

Ivarssons i Metsjö lanserar både flakväxlare och vagnar med drivning som är framtagna för tuff terrängen. 

Ivarssons i Metsjö lanserar både nya flakxäxlar och vagnar för körning i terrängen. Foto: Metsö.

Den nya hydrauliska drivningen för de nya flakväxlarna och vagnarna från Metsjö erbjuds som tillval på modellerna MetaQ, MetaDump och MetaFlex. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Med de nya flakväxlarna och vagnarna med drivning kan vi erbjuda bönder och entreprenörer ett ännu mer högpresterande transportsätt i terräng, säger Anders Ivarsson, vd på Metsjö.

Ny konstuktion

Normalt används traktorns hydraulik för drivkraften upp till 400 bar. Det gör att drivningen sker där vikten är placerad vilket ger optimal nedförsel av kraft i marken. Axel-drivningen kan köras både bakåt och framåt i ett tvåhastighetssystem. Med en ny konstruktion av axlarna utökas även den möjliga lastvikten till 11 ton per axel i en offroad-miljö. På den treaxlade MetaFlex 60-75 ger det en möjlig totalvikt i terräng på 36 ton.

Den nya hydrauliska drivningen för de nya flakväxlarna och vagnarna går att få som tillval på modellerna MetaQ, MetaDump och MetaFlex. Foto: Metsjö

Snabbare växling

De drivna växlarna MetaFlex 50-65 och 60-75 bygger på Metsjös nya växlingssystem med 22 procent ökad kapacitet som kan hantera flak på upp till 7,5 meters längd. För modellen har även oljeflödet ökats i växlingsfasen för att skynda på växlingsförloppet med 50 procent. Enligt Metsjö gör det att MetaFlex växlar ungefär 40 procent snabbare än standardväxlaren på marknaden.

Bättre skyddade

De nya växlarna gör också att i princip alla flak byggda enligt europeisk standard kan växlas, eftersom höjden på kroken kan justeras mellan 1450 till 1570 mm. Den nya designen på tornet möjliggör även mer utrymme för hydraulisk utrustning såsom gafflar för koppling av hydraulik. Dessa är nu inkapslade och bättre skyddade. Även dragstången har nu mer utrymme för tillval, eftersom även den är inkapslad och byggd i höghållfast material.

Se ett filmklipp av den nya tekniken från Metsjö:

Metsjö MeaFlex 16

Metsjö Hydraulic Driven Axle

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera