Här är Krones nya herre på majstäppan

Med närmare 1 200 hästkrafter ett vridmoment på 5400 Newtonmeter och en helt nyutvecklad kärnprocessor har Krone satt ribban för en effektiv majsskörd. Big X 1180 är dessutom utrustad med den senaste NIR tekniken för realtidsmätning av bland annat TS-halt.

Nya Krone Big X 1180 har en 24,2 liters V12 motor från Liebherr med 1 156 hästkrafter vilket gör den till världens i dag starkaste exakthack. Marknader för denna maskin är främst Nordamerika, Tyskland, storbritannien och Italien. På bilden är maskinen dessutom utrustad med Krones höjbara hytt. Foto: Björn Schubert

Över 100 journalister från 26 länder var samlade på ett majsfält utanför tyska Brandenburg när Krone presenterade sin nya toppmodell bland exakthackar. Maskinen heter Big X 1180 och är utrustad med en 24,2 liters V12 motor från Liebherr som ger en maximal effekt på 1 156 hästkrafter, vilket innebär att det är den starkaste exakthackan som finns på marknaden just nu.

Olika effektlägen

Motorns olika effektlägen kan justeras via en knapptryckning i hytten eller automatiskt. I Eco-läget ger den en effekt på 700 hästkrafter vilket enligt Krone bland annat lämpar sig för hackning av gräs och andra lättare arbeten. XPower-läget ger från 1 112 hästkrafter upp till den maximala effekten på 1 156 hästkrafter vid mer krävande arbeten.

Ytterligare en nyhet för Liebherr motorerna som uppfyller steg V enligt de europeiska utsläppskraven vilka träder i kraft 2019, är de förlängda serviceintervallen för olja, filter och ventiler som nu ligger på 1000 timmar.

NIR i elevatorn

Under den gula plåten sitter den senaste NIR-sensortekniken från Dynamica Generale som kan mäta TS-halt och näringsinnehåll i realtid. Foto: Björn Schubert

I och med den ökade motoreffekten har Krone även utvecklat en helt ny kärnprocessor som är exklusiv för Big X 1180. OptiMaxx 305 processorns valsar har en diameter på 305 millimeter vilket även det är de största på marknaden just nu.

Materialflödeskanalen på 800 millimeter ska ge en ytterligare effektivisering av hackarbetet, den maximala kapaciteten ligger enligt tillverkaren på 400 ton i timmen.

Big X 1180 kan också utrustas med en högteknologisk NIR-sensor i elevatorn som avläser en rad olika värden om grödan, bland annat TS-halten. På elevatorarmen sitter också en ny kamera för helt automatisk lastning.

Anpassad tankkapacitet

Vad gäller drivningen så är maskinen utrustad med en steglös transmission och en maximal hastighet på 40 kilometer i timmen. Tankvolymen är maximalt 1 500 liter, men tankkapaciteten kan anpassas efter olika önskemål med bland annat preparrattankar för ensileringsmedel.

Läs mer om Big X 1180 och mer nyheter från Krone i Jordbruksaktuellt nummer 18 som kommer ut den 26 september.

Med en 800 millimeters materialflödeskanal och marknadens största valsar i kärnprocessorn har Big X 1180 en skördekapacitet på upp emot 400 ton i timmen. Foto: Björn Schubert

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 12 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera