Vill rädda världens bin med startup

Under Venture Cups Sverigefinal var den stora vinnaren en startup med målet att rädda världens bin.

BeeScanning vann priset Impact Maker under tävlingen Venture Cups Sverigefinal. Foto: Victor Ackerheim

En anledning till att bin dör är ett kvalster som heter Varroa Destructor. Den erfarna biodlaren och entreprenören Björn Lagerman som själv upplevt problem med den här typen av kvalsetr slog sig samman med ett team för att lösa problemet genom appen BeeScanning.

Göra egna analyser

Med hjälp av AI-teknologi ger BeScanning en digital analys av biodlarens bisamhällen. Genom att själv som biodlare kunna ta bilder på bisamhället och analysera dem direkt i appen, kan kvalstren upptäckas i tid och möjliggöra behandling innan bisamhället utrotas.

Nutidens största hot

Med i teamet som utvecklat appen finns Emmy Sundström som är biodlare och veterinär och som just forskar på bins sjukdomar. Kvalstren anses vara en av nutidens störska hot mot bina och appen är i sig ett försök att rädda jordens bin som är start sammankopplade till ekosystemet.

Positivt mottagande

Appen har enligt teamet redan tagits emot positivt bland biodlare världen över och Björn ser ljust på framtiden. Under tävlingen Venture Cup tog appen hem segern i Sverigefinalen. Investeraren Anette Nordvall som var en av jury-medlemmarna i årets tävling motiverade valet av årets vinnare på följande vis:  

– BeeScanning löser ett oerhört viktigt miljöproblem som vi människor ofta förbiser. Bina är navet i vårt ekosystem och utan dem hotas vår miljö av förödande konsekvenser inom bland annat jordbruk och djurhållning, sade hon. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera