Dansk grisgigant i konkurs

Efter några turbulenta veckor i företaget, står det nu klart att Danmarks näst största grisuppfödare, AC Farming A/S har gått i konkurs. 

Sommarens torka, lågt grispris och omfattande investeringar har drivit Danmarks näst största grisuppfödare till konkurs. Foto: Mostphotos

AC Farming A/S grundades 2016 och har under två och ett halvt års tid varit inne i en mycket expansiv fas. Men kombinationen av sommarens torka, ett smågrispris under 300 danska kronor per gris och omfattade investeringar har dock blivit för mycket, och tidningen Landbrugsavisen skriver nu att företaget försatts i konkurs.

Landbrugsavisen gör även gällande att AC Farmings ekonomi är så ansträngd att det skulle krävas tvåsiffriga miljonbelopp för att få företaget på fötter igen.

Inställd stallvisning

Turbulensen i AC Farming inleddes i slutet av augusti, då det skulle hållas visning på företagets nybygge utanför Give, av ett spektakulärt stall som kallats för ”Den svarta diamanten”. Visningen avblåstes med kort varsel, och anledningen uppgavs vara att byggföretaget Gråkjær dragit sig tillbaka från bygget, till följd av uteblivna betalningar.

Strax därefter kungjordes att AC Farmings styrelseordförande Malthe Holst lämnat sin post och vd Jan Rodenberg bekräftade för Landbrugsavisen att AC Farming pausat betalningarna till Gråkjær, och nu är konkursen alltså ett faktum. Konkursen omfattar endast AC Farming och inte bolagets dotterbolag.

Omfattande verksamhet

AC Farming ägs till lika delar av den tidigare griskonsulten Jan Rodenberg, lantbrukarna Carsten Lund Thomsen och Jonas Juhl samt investeraren Jan Daugaard Pedersen.

Verksamheten som drivs på södra och mellersta Jylland, omfattar i dag 8 300 suggor samt uppfödning av 250 000 smågrisar och 20 000 slaktgrisar. Dessutom brukas 2 200 hektar åker.  

 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera