Bristande intresse för mat

Nu har en väldigt lång och varm sommar kommit till ända, vilket innebär att det är dags att åka till Uppsala igen för att påbörja mitt fjärde och näst sista år på Ultuna.

 

Under sommaren har jag varit hemma i Östergötland och jobbat på bank. Det har verkligen varit spännande att få en insyn i bankvärlden. Vem vet, kanske är det där jag hamnar efter min examen? 

Vi har varit flera studenter nu under sommaren som har arbetat på banken, vilket har varit väldigt roligt eftersom jag har fått jobba med personer i min egen ålder och som också lever studentlivet. Flera av de andra som arbetade i sommar studerade även ekonomi på olika universitet. 

Trots att vi är i samma ålder och läser samma kurser var det ändå tydligt att det fanns en stor skillnad mellan oss; intresset för den mat som vi äter. Eller såhär; alla uppskattar ju såklart en god måltid och som de studenter vi är var vi alla duktiga på att hela tiden ha matlåda med oss och ge varandra tips på enkla rätter som funkar bra att värma dagen efter. Men där slutade deras intresse för maten som fanns i matlådan, de var inte speciellt insatta i hur eller var maten producerats.

Jag blev uppriktigt förvånad över det här, jag tycker ju att jag har märkt ett större intresse för mat överlag i samhället och speciellt bland oss unga. Det var då det slog mig att det finns ett stort intresse för maten och dess ursprung på Ultuna. Det är ju en stor anledning till att vi pluggar där. Även om alla inte intresserar sig för exakt samma del i den långa produktionskedjan, så bryr vi oss ändå på något sätt om den mat vi äter. 

Det kändes dock väldigt bra när vi under flera luncher på jobbet började prata om var vår mat kommer från. Då visade de andra sommarjobbarna ett intresse och var nyfikna över dels min utbildning men även hur den svenska matproduktionen ser ut. Jag kan ju såklart inte allt kring den men jag berättade om de saker som jag har koll på. Slutligen blev maten ett ämne som ständigt diskuterades.

I efterhand har det slagit mig att så fort jag började prata om den svenska matproduktionen kom det massor med frågor och intresset för ämnet blev stort, men från början var både intresset och kunskapen liten. Hur kan det ha blivit så att människor inte kan eller har intresse för den mat som de tillagar och äter?

Jag tror att det är jätteviktigt att öka kunskapen i samhället kring Sveriges livsmedelsproduktion och att den kunskapen hänger med hela livet hos alla människor. Det är ju ändå en produktion som har stor påverkan på miljön men som är livsviktig för oss. Hur vi ökar kunskapen kring detta redan i tidig ålder kanske är en fråga för våra politiker att sätta tänderna i?  

 


Emilia Creutz
Agronomstudent

 

Artikeln publicerades fredag den 14 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera