2 500 kvadratmeter solceller på Husby Gård

På Husby Gård utanför Kvicksund satsar familjen Watz på solenergi. De har investerat i en av Sveriges största solcellsanläggningar och kommer med den nya anläggningen bli helt självförsörjande på el. 

 

Den 2 500 kvadratmeter stora solcellsanläggningen på Husby Gård utanför Kvicksund är en av Sveriges största och beräknas generera 400 000 kilowattimmar om året. Anläggningen gör gården och de två slaktkycklingstallarna självförsörjande på el. Foto: El av Sol


Den 2 500 kvadratmeter stora solcellsanläggningen har levererats av företaget El av Sol. Anläggningen beräknas kunna producera 400 000 kilowattimmar på ett år, vilket är lika mycket som den totala årsförbrukningen av el på Husby Gård. 

– Att den ska vara i balans är hela tanken när man bygger en sådan här anläggning, för du får inte producerar mer el än du förbrukar själv, säger Per Watz, ägare på Husby Gård. 

Per och Jenny, ägare till Husby Gård, är mycket nöjda med sin investering i den nya solcellsanläggningen. 
– Vi har bara en planet att leva på så varför inte utnyttja den bästa tillgängliga teknik som finns i dag, som påverkar miljön så lite som möjligt samtidigt som jag kan göra min egen energi till min gård. Det känns bra och är hållbart, säger Per. Foto: Isabella Odmark

Mindre underhåll

Den nya solcellsanläggningen togs i drift i slutet av maj. Per och hans familj valde solceller eftersom det passade gårdens förutsättningar och de ville slippa underhåll. 

– Att kunna göra sin egen energi kan inte vara fel. Vi gör av med rätt mycket el och tak har vi. Så då kan man använda taken till något mer än att bara skydda mot väta, säger Per och fortsätter: 

– Det roliga med en solcellsanläggning är att när den väl sitter där och allt fungerar så behövs inget underhåll. Så fort solen skiner blir det ström och när solen går ner så slutar det bli ström. Bygger du exempelvis vindkraft eller vattenkraft så har du massa med rörliga delar som kräver underhåll, och du är beroende av att det blåser eller att det finns vatten.

Investeringen gick på ungefär fyra och en halv miljoner kronor. Per fick även beviljat stöd för satsningen. 

– Vi har fått solcellsstöd, där maxtaket är 1,2 miljoner eller 30 procent på investeringen. Med vår investering så vi kom upp i taket.

Håkan Lundberg, säljare på El av Sol, berättar att man valt att sätta solpaneler åt söder, öster och väster för att kunna producera el under så stor del av dagen som möjligt. Foto: Isabella Odmark

Samarbete med mindre företag

Per valde att samarbeta med företaget El av Sol. 

– Jag tycker det är härligt med ett litet och snabbtänkt företag. Det händer saker. Sen fick jag ett bra intryck vid första träffen. De var även de enda som vid tillfället som kunde leverera ett tak som gick att göra strömlöst. 

Bygget drog i gång i mars 2018.

– Bygget har gått bra, det gick lite långsamt i början för vädret var inte med oss. Det är lite jobbigt att jobba på tak när det är snö och blåst. Men sen gick det bra och vi startade upp anläggningen den 26 maj. 

Den 20 maj invigdes solcellsanläggningen av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Isabella Odmark

Politik kan påverka

Enligt Per har satsningen på solenergi känts bra hela tiden. Han säger att det som skulle kunna ställa till det är förändringar i politiken. 

– Det är mycket politik i det hela, så är det någon som vill lägga massa skatt på förnyelsebar el så är det inget bra. Då förändras kalkylen, och det finns väl en risk. 

Till andra lantbrukare som funderar på att skaffa solcellspaneler säger Per: 

– Tveka inte om du har egen hög självförbrukning. Gör du av med mycket el själv på gården och du har tak som inte är skuggade så är det bara att bygga. 

Paneler i flera väderstreck

På anläggningen har man solpaneler åt öster, väster och söder. Håkan Lundberg, säljare på El av Sol, berättar att valet att ha solpaneler i flera väderstreck har varit en viktig faktor för att kunna maximera produktionen på anläggningen.

– Det är för att kunna ha en större anläggning på en mindre säkring genom att vi får en mindre topp mitt på dagen, än om vi hade haft allt mot söder. Då hade säkringen skapat begränsning i hur många paneler vi kan lägga upp men på det här viset får vi en anläggning som kan producera länge över dagen och med så mycket effekt som möjligt mot säkringen. 

Solpanelerna täcker stora delar av taken på Husby Gård. 

– Solcellerna ska man umgås med i många år så vi valde att ha svarta paneler in mot gården för att skapa snygga takytor. 

På natten när solpanelerna inte genererar tillräckligt köper man in el, och när det blir morgon och solen går upp kan man istället sälja.  

– Per kan själv förbruka elen direkt, men han behöver även skicka ut på nätet och sälja. Det roliga är att det nu är så bra elpriser så han får bra betalt på dagen och när han sen måste köpa tillbaka el på kvällen är elpriset lägre. Så han får kanske 60 öre på dagen och betalar 40 öre på kvällen, säger Håkan och fortsätter: 

– Kollar man på de riktigt fina dagarna så kom produktionen upp i cirka 2 500 kilowattimmar per dag, vilket motsvarar en halv årsförbrukning av el för en normalvilla. 

Enligt Håkan är det en av de största anläggningarna som företaget har varit med och byggt. 

– Jag tror nästan att det är den största enskilda anläggningarna på ett lantbruk i dag. Per vill att det ska bli perfekt och gärna lite till. Vi har hittat varandra bra och den här anläggningen går inte av för hackor.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 16 september 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste