Nu öppnar ansökan till krisstöd

Nu har Jordbruksverket att öppna upp ansökan för det nationella krisstödet som kommit till efter sommarens torka.

Nu i oktober kan lammproducenter med mer än 67 får söka pengar från krispaketet som regeringen tagit fram sommarens torka. Foto: Carolina Wahlberg

För att kunna ta del av de 400 miljoner som regeringen beslutat om ska man bedriva får-, mjölk-, eller nötköttsproduktion. Man ska ha minst tio djurenheter av nötkreatur eller får, vilket motsvarar 67 får eller 10 nötkreatur över 1 år.

Enligt Jordbruksverket finns det omkring 13 000 lantbrukare i landet som kan söka stödet.

– När vi utformar stödet har vi haft som mål att den administrativa bördan för lantbrukarna ska vara så liten som möjligt. Därför kommer vi utgå ifrån befintliga uppgifter som finns i våra olika register, säger Mirja Hjers, divisionsdirektör på Jordbruksverket.

Följa tidsplanen

Hon är glad över att regeringen nu tagit det formella beslutet om krisstödet.

– Det känns väldigt bra att det nu finns ett beslut taget av regeringen, det gör att vi kan fortsätta arbeta utifrån den sagda tidsplanen och hinna betala ut pengarna under 2018 som planerat.

Vecka 42

Det nya krisstödet räknas som ett så kallat ”stöd av mindre betydelse”. Statliga stöd likt detta regleras av EU. Enligt reglerna kan företag inom primär jordbruksproduktion få som mest 15 000 euro i den här typen av stöd under en treårsperiod. Om man fått den här typen av stöd tidigare kan det behöva redovisas vid det nya krisstödet. Den informationen kommer att finnas i det brev som Jordbruksverket kommer att skicka ut under vecka 42 till alla som är berättigade att söka.  

Läs mer om krisstödet på Jordbruksverkets hemsida. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 september 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste

Privat, Företag och Lantbruk – Varför då?

Krönika: Som lantbrukare är vi vana vid att våra rådgivare på banken har samma eller liknande bakgrund som vi själva. De har utbildning inom vårt område och följer branschen, marknaden och utvecklingen på samma sätt som vi. Att ha rådgivare med den kompentensen är något som vi kan dra stor nytta av och använda för att utveckla våra företag. Andra typer av företag, som exempelvis elektriker, frisörer och klädbutiker, har inte samma förmån att deras rådgivare har samma specifika kompetens.

 

Kommentera