Hon har klimatcertifierat sin tomatodling
Alla odlare som är med i SydGrönt är certifierade enligt Svenskt Sigill. Caroline Andersson på Brännan Trädgård har även tagit nästa steg och lagt till klimatcertifiering.
– I våras när vi bytte till att värma upp växthusen med pellets istället för, som tidigare, naturgas så kändes det naturligt att ta hela steget och bli Klimatcertifierade. Det är en självklarhet att vi tänker klimatsmart och vill ha en mer hållbar odling, säger Caroline Andersson som driver Brännan Trädgård, i ett pressmeddelande.
Elen som Caroline köper in kommer i fortsättningen vara grön el från förnybara källor och i och med pelletsen blir odlingen helt fossilfri.
80 procent
Den viktigaste åtgärden om man odlar grönsaker i växthus är just att man byter ut fossilt bränsle mot förnybart. Detta kan minska klimatpåverkan med upp till 80 procent.
̶ Vi ser en stadig ökning av antalet grönsaksodlare som väljer att minska sin klimatpåverkan och därför går in i Svenskt Sigills Klimatcertifiering. Hållbarare produktion av mat och blommor är en viktig fråga. Vi är glada över att fler går med och att konsumenten väljer dessa produkter i större utsträckning, säger Britt Rahm, vd på Sigill Kvalitetssystem.
Strikt regelverk
Märkningen ”Svenskt Sigill Klimatcertifierad”, betyder att produkterna bidrar med mindre utsläpp av klimatgaser jämfört med en motsvarande produkt utan märkningen. Odlarna som är med i detta har ett strikt regelverk att följa som i sin tur kontrolleras av oberoende kontrollföretag.
– På SydGrönt har vi alltid fokus på miljö och kvalitet. Vi har jobbat ett helt decennium med miljöfrämjande åtgärder och att ställa om till förnybar energi i växthusodlingen. Vi uppmuntrar våra odlare att bli Klimatcertifierade i Svenskt Sigill, en av många miljöåtgärder som gör att svensk odling ligger i framkant i Europa, säger Sara Berger, vd på SydGrönt.