Hon har klimatcertifierat sin tomatodling

Alla odlare som är med i SydGrönt är certifierade enligt Svenskt Sigill. Caroline Andersson på Brännan Trädgård har även tagit nästa steg och lagt till klimatcertifiering.

Caroline Andersson har valt att klimatcertifiera sin tomatodling. Foto: SydGrönt

– I våras när vi bytte till att värma upp växthusen med pellets istället för, som tidigare, naturgas så kändes det naturligt att ta hela steget och bli Klimatcertifierade. Det är en självklarhet att vi tänker klimatsmart och vill ha en mer hållbar odling, säger Caroline Andersson som driver Brännan Trädgård, i ett pressmeddelande.

Elen som Caroline köper in kommer i fortsättningen vara grön el från förnybara källor och i och med pelletsen blir odlingen helt fossilfri.

80 procent

Den viktigaste åtgärden om man odlar grönsaker i växthus är just att man byter ut fossilt bränsle mot förnybart. Detta kan minska klimatpåverkan med upp till 80 procent.

̶ Vi ser en stadig ökning av antalet grönsaksodlare som väljer att minska sin klimatpåverkan och därför går in i Svenskt Sigills Klimatcertifiering. Hållbarare produktion av mat och blommor är en viktig fråga. Vi är glada över att fler går med och att konsumenten väljer dessa produkter i större utsträckning, säger Britt Rahm, vd på Sigill Kvalitetssystem.

Strikt regelverk

Märkningen ”Svenskt Sigill Klimatcertifierad”, betyder att produkterna bidrar med mindre utsläpp av klimatgaser jämfört med en motsvarande produkt utan märkningen. Odlarna som är med i detta har ett strikt regelverk att följa som i sin tur kontrolleras av oberoende kontrollföretag.

– På SydGrönt har vi alltid fokus på miljö och kvalitet. Vi har jobbat ett helt decennium med miljöfrämjande åtgärder och att ställa om till förnybar energi i växthusodlingen. Vi uppmuntrar våra odlare att bli Klimatcertifierade i Svenskt Sigill, en av många miljöåtgärder som gör att svensk odling ligger i framkant i Europa, säger Sara Berger, vd på SydGrönt.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera