Arla experimenterar med nya ostar

Nu lanserar Arla en ny sorts hantverksostar som är utvecklade för skickliga kockar och utvalda topprestauranger runt om i Sverige.   

Tillverkningen av Hallands Himmel sker i det lilla mejeriet Kvibille i Halland och med det nya sortimentet menar Arla att fler ostar från lokala svenska mejerier är att vänta. Foto: Arla

Arla Unika är Arlas senaste satsning på ett gäng experimentella ostar som är framtagna för de lite finare restaurangköken. Ostarna är speciellt framtagna i samarbete med mejerister, produktutvecklare och kockar.

Annorlunda smaker

Enligt Arla har alla ostarna sin egen karaktär med smaker av bland annat kola, salt och nötter och dofter av barrträd och popcorn.

– Med Arla Unika vill vi lyfta mejeriprodukter till nya höjder. Svenska kockar har länge efterfrågat våra experimentella ostar och nu kan vi äntligen erbjuda vårt sortiment till utvalda kockar och restauranger. Det känns väldigt roligt att vara med och sätta Sverige på den internationella ostkartan, säger Alex Racoveanu, ansvarig för Arla Unika, i ett pressmeddelande.

Sortimentet består av ett tjugotal ostar. Bland annat vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskost samt gourmetsmör.

Lokala mejerier

Enligt Arla blir den första osten som lanseras ur sortimentet, en ost som kallas Hallands Himmel. Osten har en ren och salt smak med doft av champinjon, skogsmark och torkat gräs och tillverkas i Kvibille i Halland.

– Arla Unika har ett spännande sortiment och förstår vilka krav vi kockar har på mejeriprodukter av hög klass och kvalitet. Vi uppskattar verkligen att de erbjuder bra och kvalitativa ostar gjorda på vegetabilisk löpe, säger Mathias Dahlgren som driver stjärnkrogen Matbaren och vegetariska Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm. Två av de restauranger som kommer servera ostarna.

Ostarna får sin smak och karaktär genom olika typer av mögel, jäst och bakteriekulturer. Enligt Arla har flera av ostarna till och med utvecklats genom misstag man gjort i laboratoriet.

Arlas Unika:

Arla Unikas sortiment kommer inledningsvis endast att erbjudas till utvalda restauranger, och på sikt planerar man att öppna en flagship store samt erbjuda en del av sortimentet till grossister och specialbutiker.

Till en början kommer ostarna serveras på följande restauranger:

Vollmers, Malmö

Rutabaga, Stockholm

Adam & Albin, Stockholm

Bhoga Restaurang, Göteborg

ICHI, Stockholm

LUX Dag för Dag, Stockholm

Långbro Värdshus, Älvsjö

PM & Vänner, Växjö

Sjömagasinet, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Restaurang 28+, Göteborg

Restaurang Nationalmuseum, Stockholm

Thörnströms Kök, Göteborg

Oaxens Krog, Stockholm

Källa: Arla

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste