Horsch satsar på enkelhet

Med lanseringen av sin nya växtskyddspruta Leeb 4 AX satsar tyska Horsch på mellansegmentet. Sprutan har en tankvolym på 4 000 liter och finns med många utrustningsalternativ.

Den nya, tekniskt enkla växtskyddssprutan Leeb 4 AX från tyska Horsch riktar sig med sin 4 000 liters tank  till mellansegmentet som är ett helt nytt segment för företaget. Foto: Horsch

Horsch har inte varit representerad på marknaden för enklare växtskyddsprutor i 4 000 liters-klassen tidigare. Detta vill de nu ändra på med den nya Leeb 4 AX som riktar sig till en helt ny målgrupp. Leeb 4 AX är en enkel spruta när det gäller teknisk utrustning och styrning men erbjuder ett enkelt och tydligt handhavande, skriver Horsch i ett pressmeddelande. 

Inga kompromisser

När det gäller funktionaliteten har man enligt tillverkaren inte gjort några kompromisser och som alla växtskyddsprutor från Horsch så är även denna utrustad med det beprövade Leeb BoomControll rampstyrningssystemet.

Tanken på Leeb 4 AX är av plast och har en volym på 3 800 liter för blandat preparat, för färskvatten finns en tank på 400 liter. Materialet både på tankens in- och utsida ska enligt Horsch göra det mycket enkelt att rengöra den.

Enkel kontrollpanel

Leeb 4 AX har en preparatpåfyllare på 35 liter. Foto: Horsch

Pumpen drivs via kraftuttaget och finns i två versioner med kapaciteter på 270 eller 400 liter per minut. Sprutans enkla kontrollpanel är utrustad med två stycken tvåvägs-ventiler, den ena styr sugsidan och den andra styr trycksidan på sprutan. Systemet utmärker sig enligt Horsch genom det enkla handhavandet och den robusta designen.

Preparatpåfyllaren med en volym på 35 liter är av samma sort som på de större bogserade modellerna i Leeb-serien. Enligt tillverkaren löses även pulver och granulatbaserade preparat snabbt upp i påfyllaren och rengöringen ska också vara enkel.

Fullt Isobus-kompatibel

Med hjälp av BoomControll håller rampen alltid ett avstånd på 50 centimeter till grödan som ska besprutas, detta sker i arbetshastigheter på upp till 15 kilometer i timmen. Munstyckena är placerade med 50 centimeters mellanrum som standard och sprutan finns med arbetsbredder på mellan 18 och 30 meter.

Dragstången kan utrustas med antingen övre eller undre länkage. Automatisk styrning på draget finns som tillval. Nya Leeb 4 AX kan fås med spårvidder på mellan 1,5 till 2,25 meter vilken kan ändras när som helst efter behov. Sprutan är dessutom helt Isobus-kompatibel och kan till exempel användas med Isobus-terminaler från Horsch. Leeb 4 AX kommer att finnas till försäljning under våren 2019. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste