Finsk stenjätte har största arbetsbredden

Stenplockaren Kivi-Pekka 7, som lanseras av finska Pel-Toute tillsammans med den svenska importören Trejon har marknadens största arbetsbredd på sju meter.

Nyutvecklade Kivi-Pekka 7 är en stenplockare med hela sju meters arbetsbredd. På bilden syns till höger en fyrameters maskin för jämföresle. Jämfört med en femmetersmaskin har Kivi-Pekka 7 40 procent högre kapacitet. Foto: Trejon

Kivi-Pekka 7 är en nyutvecklad maskin och som namnet antyder så har den en arbetsbredd på hela sju meter. Stenplockaren har också en bredare inmatningstrumma med 33 pinnar och en större stenbehållare. Dessa egenskaper ger stenplockaren en ökad effekt på upp till 40 procent jämfört med en maskin med fem meters arbetsbredd.

Ännu effektivare

– De enskilda företagen ökar i brukad areal och därmed ökar även behovet av att bli ännu effektivare i alla steg, så även vid sådd och att då kunna effektivisera just stenplockningen är en växande trend. Denna nya 7 meters maskin är speciellt framtagen för större arealer och entreprenörer, säger Johan Schols, försäljningschef på Trejon i ett pressmeddelande.

Maskinen kan hantera stenar med en storlek på upp till 30 centimeter, utrustas den med hydroflextrumma vilket finns som tillval släpper den igenom stenar ända upp till 50 centimeter. Tack vare tipphöjden på 290 centimeter kan tömningen av den 3 kubikmeter stora stenbehållaren enkelt ske direkt i en vagn.   

Matjorden blir kvar

Vid stenplockning sollas jorden bort i tre steg; först i inmatningstrumman, sen i behållarens gallerbotten och i sista steget vid tömning där överbliven jord rinner ned i en separat jordlåda. Jordlådan töms sedan automatiskt när stenbehållaren sänks ner till arbetsposition igen. På så vis blir den viktiga matjorden kvar på fältet och stenarna som plockas bort kan exempelvis användas som fyllnadsmaterial.

– Stenplockaren ska inte bara vara snabb och effektiv den ska också göra ett bra resultat oavsett förhållandena samt stå emot ett hårt slitage. Med Kivi-Pekkas stenplockare får man en följsam maskin med stora möjligheter till kundanpassning som gör ett bra resultat på fältet och som tål att användas, säger Johan.

Slitstark konstruktion

För att öka livslängden och göra maskinen motståndskraftig mot slitage är alla delar som kommer i direkt kontakt med sten tillverkare i Hardox-stål. För en ökad komfort och ett minskat marktryck är stenplockarens boggi försedd med 560/60R-22,5 hjul som standard men andra hjul och flera andra tillval och tillbehör finns tillgänliga.

Kivi-Pekka 7 finns enligt Trejon leveransklar till våren 2019.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste