Hälsingestintan börjar med Frilandsgris

Hälsingestintan utökar sitt sortiment och lanserar nu Frilandsgris från Solgården utanför Kristianstad.

Uppfödning av Frilandsgris sker enligt Hälsingestintan på öppen betesmark. Suggorna grisar utomhus med tillgång till hyddor. Slakten kommer inte att ske i det mobilaslakteriet utan på KLS tillsvidare. Foto: Hälsingestintan

Hälsingestintan har hittills fokuserat på nötkött men breddar nu alltså sortimentet med griskött.

– Med all den positiva respons vi får från uppfödare och konsumenter för vårat gårdsmärkta nötkött har vi sett en efterfrågan för ytterligare köttslag med samma kvalité och omsorg för djuren. När vi kom i kontakt med Solgården som är uppfödare av utegrisar såg vi att deras synsätt på köttproduktion stämde väl överens med Hälsingestintans värderingar och kvalitetskrav, säger Mats Markgren, som är Hälsingestintans vd, i ett pressmeddelande.

Ordinarie slakteri

Hälsingestintan är kanske mest känt för sitt mobila slakteri, som möjliggör slakt på gården där djuren växt upp. Slakteriet kan i dag dock bara ta hand om nötkreatur, och Mats Markgren skriver i ett mejl till Jordbruksaktuellt att grisarna från Solgården tills vidare kommer att slaktas på KLS. ”Vi har sedan tidigare utrett förutsättningarna att starta ett gårdsslakteri för gris, men vi vill avvakta utvecklingen tills vidare. Det är lite för tidigt att vara mer specifik än så i dagsläget.”

Hälsingestintan kommer att sälja drygt hälften av det kött som Solgården producerar och produkterna dyker upp hos företagets återförsäljare och detaljister under hösten.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste