Tuff och utmanande sommar

Den extrema foderbristen efter sommarens torka har slagit hårt mot många lammproducenter. Så även för nystartade Nils Johansson.

 

Trots att sommaren innebar en extra tuff utmaning för Niklas Johansson, vill han ändå fortsätta att satsa på och utveckla sin verksamhet. Foto: Carolina Wahlberg

Under förra året utökade Nils Johansson, 25 år, sin lammproduktion med ett nytt stall, fler djur och nya maskiner. När Jordbruksaktuellt träffade honom i våras hade han precis belönats med priset Ung Växtkraft efter att ha utvecklat sitt företag från 40 till 600 tackor. Under sommaren har de sista investeringarna fallit på plats för Niklas del men liksom många andra drabbades även han av den extrema sommaren.

– Jag bygger hela min produktion på ett bra grovfoder och jag fick en bra första skörd sedan dess har det varit jobbigt. Uppfinna nya betesmarker, sätta nya stängsel, ständigt flytta djur och oro för om det överhuvudtaget blir någon mer vallskörd.  Jag tvingades ta in 300 tackor i stallet eftersom det inte fanns något bete kvar att äta.  De fick gå inne ungefär en månad. Som tur var hade jag sparat 50 balar från förra året, säger Nils.

Ökade kostnader

De oförutsedda extra kostnaderna för foder tillsammans med sommarens och förra årets satsningar har varit kännbara ekonomiskt. Nils uppskattar att han behöver lägga cirka 200 000 kronor extra i år på att köpa in foder i form av halm, gräs och kraftfoder. Han överrumplades lite av den extrema situationen, som han menar var svår att förbereda sig inför, men tycker ändå att han klarat av den bra.

– Nu känns det mycket bättre än det gjorde i mitten av sommaren. Med tredjeskörden hoppas jag ha nästan 80 procent av allt foder jag behöver för säsongen. Jag har köpt extra halm och har även tingat en del ensilage för att täcka upp, så jag kommer förhoppningsvis få det foder jag behöver, säger Nils.

Med tredjeskörden hoppas Niklas ha nästan 80 procent av allt foder som behövs för säsongen. 

Satsar framåt

Snart är det dags för lamning på gården. Nils fortsätter satsa och ser fram emot att kunna lägga sommarens prövning bakom sig. Men för många lammproducenter har det varit betydligt tuffare.

– Jag vet en del som ställer om sin produktion eller minskar ner. Det har jag full förståelse för. Jag trodde aldrig jag själv skulle kunna få sådana problem med foderbrist. Jag hade en bra skörd förra året och sålde ganska mycket foder under vårvintern vilket jag behövde göra likviditetsmässigt. Det här året var ingenting man kunde förbereda sig inför.

Inget alternativ

Med förra årets investering i ett nytt fårhus finns det för Nils del inga som helst tankar på att minska ner djurantalet.

– Om jag valde att minska ner nu skulle det ta minst tre år för mig att komma igen. Det inget alternativ. Jag vill absolut fortsätta satsa och känner mig fortfarande taggad. Det kommer bli kul att komma igång igen på riktigt nästa år.

Ökad Lönsamhet

Däremot befarar Nils att många lammproducenter i år avvaktar med att betäcka tackorna. Det innebär att det kan bli brist på lammkött till våren och att klyftorna mellan vårlamm och höstlamm, som branschen arbetat hårt för att minska riskerar att öka igen. Både slakterierna och grossisterna efterfrågar större volymer och bristen på lammkött är något som enligt Nils skulle kunna skada näringen på sikt. För att motverka detta och få fler att våga satsa krävs det enligt Nils en bättre lönsamhet för lammproducenter.

– Priset på lammkött måste höjas. Det tror jag att även konsumenterna har förståelse för, säger han.

Agera fortare

Nils har dragit lärdom av sommaren men har inga planer på att ändra något kring produktionen eller hans sätt att arbeta inför framtiden.

– Jag kan inte tänka mig att nästa år kommer bli lika extremt. Det är lätt att fatta massa dumma beslut som sedan inte blir lönsamma om man gör det förhastat. Men nästa gång kommer jag förmodligen att agera fortare för att få tag i foder och kanske kommer jag försöka ha ett foderlager över sommaren, säger han.
 

Företaget 

Areal: 180 ha (mest skog) + 90 hektar åker på arrende 
Djur: 640 tackor. Målet är 1 200 lamm 2019

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 14 oktober 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste