Arla stänger Boxholms mejeri

Uppdaterad. Ostproduktionen av Boxholmsost kommer att flytta från Östergötland till Östersund. Därmed ska Arla spara 14 miljoner kronor årligen.

För att spara pengar kommer all tillverkning och försäljning av Boxholmsost att flytta från Boxholm till Östersund. Foto: Boxholmost

De 23 medarbetarna är informerade och förhandlingar med facket har inletts både på nationell och lokal nivå.

– Att behöva ta till så här drastiska åtgärder med en nedläggning, som drabbar både människor och en liten ort som Boxholm, är självklart mycket tråkigt. Det är viktigt att påpeka att vi i Boxholm har duktig och engagerad personal som producerar en god ost. Men Arla måste följa utvecklingen och anpassa vår verksamhet efter det som skapar mest värde för våra ägare, mjölkbönderna. Detta har varit framgångsreceptet för kooperativet Arla i över 100 år, och så kommer vi att fortsätta driva verksamheten, säger Erik Bratthall som är presschef för Arla Sverige, i ett pressmeddelande.

De klassiska ostarna har tillverkats på mejeriet i Boxholm sedan starten 1890. Foto: Boxholmsost

Samma ost

Produktionen kommer att fortsätta som vanligt på mejeriet i Boxholm under nästan hela 2019, men under hösten kommer produktionen att börja flyttas till Östersund. 

Enligt Arla kommer den klassiska Boxholmsosten att fortsätta att tillverkas med samma recept på mejeriet i Östersund. Anledningen till att osttillverkningen flyttas till just Östersund är att kapaciteten där har ökats under året.

Mjölken från närliggande gårdar som använts till Boxholmsosten kommer efter stängningen att användas på mejerierna i Linköping och Kvibille. 

Fyra miljarder

Bakgrunden till nedläggningen är det förändrings- och effektiviseringsprogram som Arla inledde i början av året. Fram till år 2020 ska totalt fyra miljarder sparas inom hela kooperativet. Arla skriver att målet med sänkta produktionskostnader är att kunna betala ut ett högre mjölkpris till ägarna. Men exakt hur mycket mer som mjölkbönderna kommer att få ut går enligt Erik Bratthall inte att sia om.

– Som alla vet går mjölkpriset lite upp och ner. Vad vi gör är att vi rustar Arla för att kunna höja mjölkpriset. Men var det slutar det vet man inte. Hela konkurrensen på ostmarknaden är stenhård. Vi måste producera en ost som konsumenterna vill och har råd att köpa. Allt det hänger ihop. Om vi inte kan betala ett så högt mjölkpris att våra ägare inte klarar av att investera och driva sina gårdar, så blir det ingen mjölk. Om vi inte säljer tillräckligt med produkter så gör vi inga pengar i kooperativet. Allt hänger ihop i en enda stor cirkel, säger Erik till Jordbruksaktuellt.

Vad är nästa besparingssteg?

– Det vet vi inte. Vi tittar på verksamheten för att få den så effektiv som möjligt och tar beslut allt eftersom. Målet är att rusta Arla för framtiden. Så att vi klarar av konkurrensen och att vi producerar de varor som konsumenter efterfrågar, säger Erik och utvecklar:

– Allt som vi gör det gör vi för att säkra ostproduktionen i Sverige. Det är inget att sticka under stol med att Arla också importerar ost. Det gör vi för att en stor mängd konsumenter efterfrågar den här osten. Om inte vi importerar osten då skulle någon annan garanterat fylla det hålrummet. Men köper man Arlaosten, så tjänar de svenska Arlabönderna på försäljningen. Det är därför det även funkar att köpa en importerad Arlaost om man vill stödja svenska bönder.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste