Att tänka på vid köp av begagnad traktor

Att bli lurad vid en affär är för många ett mardrömsscenario. Med ett bra avtal kan både köpare och säljare gardera sig mot otrevliga överraskningar. 

 

Lantbrukare och andra företagare som köper maskiner omfattas inte av något vanligt konsumentskydd utan har en stor undersökningsplikt. Därför är det viktigt att ta sig tiden att titta igenom och provköra objektet noggrant innan köp. Foto: Björn Schubert 


Att investera i en helt ny traktor är ett stort steg för många, särskilt för mindre lantbrukare. Med ett noggrant öga och lite is i magen kan man istället ofta göra en bra affär på en begagnad maskin. Riskerna för köparen skiljer sig något beroende på om man väljer att köpa av en handlare eller av en privatperson. Trots att få säljare är medvetet oseriösa så finns det ett par saker som man bör tänka på för att undvika tråkiga överraskningar med ”nyförvärvet”. 

Lina Tuvesson Hallman, juridisk rådgivare på branschorganisationen Maskinleverantörerna rekommenderar starkt att man skriver avtal för att undvika oklarheter. 
Foto: Maskinleverantörerna

Rekommenderar avtal

– Vi rekommenderar för det första att man har något nerskrivet så att man har ett avtal och vet vad som gäller. Det är väldigt svårt att komma i efterhand och veta vad det var man hade kommit överens om när man gjorde upp affären. När det gäller avtal rekommenderar vi att man använder branschens villkor, så kallat lantbruk 16, säger Lina Tuvesson Hallman på Branschorganisationen Maskinleverantörerna till Jordbruksaktuellt. 

Lantbruk 16 gäller enligt Lina både för nya- och begagnade lantbruksmaskiner och avtalet innehåller ett antal regler som gäller både köpare och säljare. 

– Förutom avtalet så är kanske det viktigaste att undersöka maskinen innan köp. Provkör och köp inte något objekt osett. Man har väldigt mycket skyldigheter som köpare när det gäller begagnade maskiner, säger Lina.

Undersökningsplikt

Hon menar att säljaren inte kan lura på en köpare vad som helst genom att skriva att maskinen är i befintligt skick. 

– Den måste ändå uppfylla någon sorts motsvarighet till vad man kan förvänta sig utifrån priset, men köparen har en omfattande undersökningsplikt och därför rekommenderar vi alltid att man verkligen ska ta sig tiden att åka till säljaren och provköra maskinen. 

Om man väljer att köpa en osedd maskin och det uppstår ett fel som man hade märkt vid en provkörning eller en okulär besiktning så räknas det därför inte som ett fel enligt Lina. 

– Om man har tittat på maskinen och provkört och det ändå skulle uppstå ett fel så är det viktigt att man reklamerar detta snabbt så att man inte väntar flera månader. Kommer man in inom någon vecka så brukar det alltid gå att lösa om det är en seriös säljare, säger hon och fortsätter: 

– Här är det återigen viktigt med avtalet. Har säljaren sagt att maskinen är i ett visst skick, exempelvis nyservad, eller om säljaren gett garantier så är det bra att ha det på papper. 

Hitta en traktor

När det gäller val av maskin och utbud kan det finnas utmaningar även där. 

– Ofta vet kunden vad den vill ha och hur mycket det får kosta, sen är det upp till oss att hitta en traktor som matchar det, säger Ola Ingemarsson, säljare på Lantmännen Maskin i Falkenberg.

Hos Lantmännen Maskin säljs begagnade traktorer av de flesta märken och Ola tycker inte att det är något märke som sticker ut åt det negativa hållet. 

– Jag upplever inte att det är något märke som är mer svårsålt, däremot kan det finnas vissa modeller, oavsett tillverkare, som har ett sämre rykte. Det är mer än fråga om efterfrågan och det som ofta är mest efterfrågat är mindre traktorer, runt 90 hästkrafter med lastare, säger Ola. 

Titta på historiken

Lantmännen maskins storlek har också betydelse. 

– Vi har fördelen att vara en stor organisation som finns spridd över hela landet. De traktorer som inte passar så bra här kanske passar bättre i norra Sverige och tvärtom, så vi brukar frakta en del traktorer mellan anläggningarna Berättar Ola.  

Han tycker också att det är viktigt att man åker och tittar på traktorn man är intresserad av, ofta räcker det redan med ett första intryck. 

– Är maskinen välskött och välservad så brukar det sällan vara några problem. Det är lite olika hur den tidigare ägaren har skött om sin traktor men det finns alltid en servicebok, eller så kan vi se historiken i våra datorer, säger Ola.
 

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 18 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste