Från sex till 25 elever

Årskurs ett med inriktning lantbruk på Naturbruksgymnasiet Kalmar har fått ett uppsving. I år lockade de 25 elever, jämfört med endast sex stycken förra året.

 

Elevantalet på lantbruksinriktningen på Naturbruksgymnasiet Kalmar har ökat från sex till 25 elever. Fyra som är nöjda över sitt val av utbildning är Felicia Fredriksson, Matilda Persson Berg, Erik Samuelsson och Elias Lilja. De drömmer alla om att i framtiden jobba inom branschen, helst med mjölkkor eller andra djur. Foto: Carolina Wahlberg


– Det är verkligen positivt! Från sex till 25 är många procent. Det känns jättekul! säger Dan Lundberg, lärare i ekonomi och teknik.

Här syns nästan hela LIM18, gänget som om några år kommer att vara en del av framtidens gröna näringar.  Foto: Anders Mårtensson

Vad kan det bero på?

– Det har vi också frågat oss. Men jag vet inte. Lite kanske det beror på att elevkullarna håller på att öka igen. Men inte så mycket, säger Dan och fortsätter:

– Det har varit mycket uppmärksamhet kring jordbruket. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Förhoppningsvis sprider det sig att vi har en bra utbildning.

När Jordbruksaktuellt besöker skolan har ettorna bara gått fem veckor in på terminen. Men många är redan frälsta.

– Det känns väldigt bra, säger Felicia Fredriksson, från Segerstad på Öland.

– Det är en väldigt rolig linje, tycker Matilda Persson Berg, från Arbelunda på Öland.

– Vi gör väldigt mycket praktiskt, vilket är kul. Och så har vi en bra klass, fyller Felicia i.

För henne var det dock inte helt självklart att det skulle bli den här utbildningen.

– Jag ville gå här, men mina föräldrar tyckte inte det, så jag valde något annat först. Men sedan bytte jag ändå. Jag tycker om djuren och maskiner. Det är det här som jag vill göra.

Dan Lundgren är lärare i bland annat teknik och ekonomi. Han tycker att det är jätteroligt att elevantalet har stigit på lantbruksinriktningen. 

Självklart val

Matilda visste tidigt att hon skulle välja den här utbildningen.

– Jag är uppväxt på gård så det har alltid varit självklart för mig att gå på den här skolan. Jag har en massa syskon och ingen av dem har valt lantbruksutbildning så mina föräldrar blev överlyckliga att jag valde det här, säger Matilda, vars föräldrar driver mjölkgård på norra Öland.

Erik Samuelsson är också uppvuxen på gård. Hans familj har en köttdjursuppfödning i Lönneberga.

– Jag har varit med min pappa mycket och blivit mer och mer intresserad därifrån, säger Erik.

Jobbat extra

I klassen har de flesta lantbruksbakgrund, men det finns även elever som inte har föräldrar i branschen.

– Men man är ju här för att lära sig, säger Elias Lilja från Ålem.

Han är själv inte uppvuxen på en gård. Men han har jobbat extra på en gård sedan han var yngre med både mjölkning och maskinkörning.

– Så genom det har jag fått mer och mer intresse för lantbruket, säger Elias.

– Jag har jobbat mycket med mjölkkor hemma i ladugården. Jag känner mig väldigt nöjd med utbildningen, säger Felicia Fredriksson, som är hemmahörande på Öland. 

Ingen erfarenhet

Felicia, Matilda, Erik och Elias tillhör samma arbetsgrupp och en gång i veckan har de ett ladugårdspass. Ibland börjar de klockan sex på morgonen och ibland blir det kvällsmjölkning.

Just i dag är det tredje gången som gänget är med i ladugården. Erik hade ingen tidigare erfarenhet av att mjölka när han började på utbildningen.

– Det var spännande, men lite svårt i början. Sedan handlar det om att få upp tempo när man väl har lärt sig, säger Erik.

På skolan används en mjölkgrop till korna. Matilda är van vid robot sedan innan och Felicia är van vid både grop och robot.

– Det var ett tag sedan man mjölkade för hand. Men det är roligt och fint att man kommer så nära korna när man får mjölka i gropen, säger Matilda.

– Det är roligt att mjölka och att vara med djuren. Men det är lite jobbigt med morgonmjölkning, för jag är så morgontrött. Men jag kommer att vänja mig, säger Erik Samuelsson.

Samarbete med gård

Sedan september 2015 arrenderas ladugården och jordbruket på skolan av Kläckeberga gård, via Kalmar kommun.

– Sedan samarbetar vi så att eleverna får arbeta i ladugården och ute i jordbruket. Jag tycker att det fungerar jättebra och det hoppas jag att ni också tycker, säger Dan Lundberg och vänder sig till Christer Olsén och Patrik Davidsson som jobbar i ladugården. De instämmer.

Förutom det praktiska arbetet på skolan görs besök ute på gårdar som driver andra typer av jordbruk som till exempel köttdjur och potatisodling. Några elever var bland annat med och hjälpte till att skörda sötpotatis på Torslunda försöksstation. Potatisen skulle sedan säljas av en Ica-handlare i Borgholm.

– Jag tror att man har varit mer positiv i lantbruket. Till exempel vände mjölkpriset. Vi får hoppas att torkan inte påverkat negativt framöver. Alla vet att det finns jobb efter skolan. Men jag hoppas att några kommer att läsa extrakurserna så att man får behörigheten till lantmästare. Jag tror att det kommer att bli ett gäng i klassen, säger Tova Johansson som är rektor för skolan, som svar på varför elevantalet ökat så. På bilden syns även Christer Olsén och Elias Lilja. 

30 veckor

Eleverna på lantbruksinriktningen får totalt 30 veckors praktik; två veckor i ettan och resterande i tvåan och trean. Eleverna har stort eget inflytande över var de ska göra sin praktik.

– Vi har jättemånga bra företag över hela Sverige som eleverna kan vara på, säger Dan och fortsätter:

– Vi har till och med haft elever som varit i Kanada och USA.

Vid jul i ettan får eleverna välja om de vill inrikta sig mer mot djur eller maskin. Och i år två träder inriktningen i kraft.

– Jag tycker att korna är det roligaste! Jag vet inte vad det är, men någonting är det. Det är mycket roligare än att sitta i en maskin, säger Elias Lilja som trivs kanon på utbildningen.

Läsa vidare

Christer Olsén, som är ladugårdsförman, menar att Naturbruks­gymnasiet Kalmar är en bra grund inför många framtida yrken inom den gröna näringen.

– Det finns en lite felaktig bild bland lärare och syokonsulenter över vad man kan bli här. Det är startbrädan till så mycket annat, inte bara lantbrukare. Det kommer sällan fram, säger Krister.

Genom att läsa en extra kurs i engelska, svenska och matte kan eleverna få grundläggande högskolebehörighet, för att till exempel läsa vidare till lantmästare på Alnarp, något som många vill göra. Man kan läsa ytterligare kurser på skolan för att få behörighet till agronomutbildning på Ultuna.

– Ja, jag tänker nog läsa vidare, säger Felicia.

Matilda håller med och berättar att hennes mamma gick på Ultuna.

– Det rekommenderar jag. Det är både roligt och nyttigt, säger Dan.

– Att få vara i ladugården, att vara med korna och mjölka det är det roligaste hittills, säger Matilda Persson Berg. Hon är van att arbeta med kor och har gjort det mycket hemma på familjens gård på norra Öland.

Tydliga mål

Även om eleverna som Jordbruks­aktuellt pratat med nästan precis påbörjat sin utbildning har de tydliga drömmar och mål inför framtiden.

– Jag vill vara bonde och helst ha en egen gård med mjölkkor, säger Felicia.

– Och ja, jag vill ta över gården hemma, säger Matilda.

Även Erik skulle vilja ta över gården hemma och bygga ut med dikor.

– Och jag vill också jobba inom lantbruk, helst med djur på något sätt, säger Elias.

Är lantbrukare ett framtidsyrke?

– Det är ett yrke som hela tiden förändras. Så man måste vilja utvecklas, säger Felicia.

– Det försvinner väldigt många lantbrukare. Men jag vill vara med och bidra till att yrket finns kvar i framtiden, säger Matilda.

 

Naturbruksgymnasiet Kalmar

Var: Smedby utanför Kalmar
Vad: Naturbruksgymnasium med inriktningarna; lantbruk, häst/ridsport, djursjukvård/djurvård och skog. Skolan har riksintag. Skolans huvudman är Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge.
Aktuellt: Ökat upp elevantalet från 30 till 50 elever i årskurs ett. Lantbruksinriktningen ökade från sex till 25 elever. Ägare: Fastigheten ägs av Kalmar kommun. Jordbruket och marken arrenderas av Kläckeberga gård, där eleverna får praktisk utbildning ett par dagar i veckan.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 27 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste