Kylmaskin säkrar spannmålskvaliteten

När den gamla spannmålskylmaskinen på Karlsfälts Gård utanför Ystad hade gjort sitt, investerade man genast i en ny. Valet föll på en GRANIFRIGOR KK80 Europe från KALLAND Technology. Sommarens värme gjorde att det var upp till bevis direkt för kylmaskinen.
­ – Den är helt automatisk, kyler verkligen bra och sparar oss ­mycket energi, säger Olof Bengtsson.

 

Olof Bengtsson upptäckte kylmaskinen GRANIFRIGOR från Kalland Technology på Borgeby Fältdagar. Nu har maskinen kylt spannmål på Karlsfälts Gård i två säsonger och Olof är nöjd med investeringen. 
Foto: Pär Andersson


Olof driver Karlsfälts Gård tillsammans med sonen Erik. Gården har varit i släktens ägo sedan 1927 och Erik är fjärde generationen. I dag brukas över 1 000 hektar, gården har en grisbesättning med 200 Hampshiresuggor och en fårbesättning med 200 tackor.

På fälten odlas spannmål, raps, vitklöver och gräsfrö. En stor del säljs som utsäde till Skånefrö och man säljer också foderspannmål som köps tillbaka som färdigfoder till grisarna.

– Sonen tar hand om jordbruket numera. Jag passar bara upp vid spannmålstorken, säger Olof Bengtsson.

Lagra länge

I år gav spannmålsskörden på Karlsfälts Gård ungefär 50 procent mindre än under ett normalt år. Under en varm sommar som i år är det extra viktigt att kyla spannmålen till önskad temperatur efter varmlufts­torkningen, men Olof säger att kylmaskinen gör ett klanderfritt arbete och sköter sig helt själv. 

Han går fram till två silos som rymmer 1 000 ton var på gårdsplanen.

– Vi kyler våra silos en i taget tills där är ungefär åtta grader. Då kan man lagra spannmålen hur länge som helst. När båda är i rätt temperatur kan vi kyla båda samtidigt om det har stigit några grader efterhand. Vi har en sådan här anläggning på en annan gård också, men den har vi inte använt i år, säger han.

Gården säljer mycket utsäde till Skånefrö. 
– I år ville de ha det tidigt, berättar Olof Bengtsson. 

Ingen varmgång

Karlsfälts Gård hade även tidigare en kylmaskin som var riktigt modern när Olof köpte in den för, som han tror, ungefär 30 år sedan. Det var ingen tvekan om att han skulle köpa in en ersättare när den gamla var uttjänt.

- Utan kylmaskin hade vi aldrig kunnat lagra våt spannmål i väntan på torkkapacitet som vi gör i dag. Dessutom hade vi varit tvungna att köra om spannmålen i torken om det hade blivit varmgång. Med en kylmaskin vet vi att det inte kommer hända, säger Olof.

- Alternativet till en kylmaskin är att röra om hela tiden och det kostar mycket pengar. Förr körde man ut spannmålen ur silon och in i en annan. Det tog mycket tid och energi och kylde inte ner så värst mycket heller, fortsätter han.

GRANIFIGOR:s modell KK80 Europe kyler upp till 2 500 ton på tre veckor, enligt företagets egna uppgifter. Maskinen är helt automatiserad, vilket Olof Bengtsson bekräftar när han beskriver hur maskinen fungerar.

– Man startar den enligt programmet, den ska värma upp sig i tolv timmar först tror jag. Sedan anger vi temperaturen och kör igång kylningen med den. Det är egentligen det hela, säger han.

Maskinen väger 710 kilo och flyttas enkelt mellan olika spannmålsanläggningar.

– Vår förra kylmaskin skulle besiktigas en gång om året och det var minst sagt joxigt. Den här behöver inte besiktigas, den innehåller inte så mycket kylmedel så att det behövs. Vi byter filter på den, det är i stort sett allt som behöver göras. 

Karlsfälts Gård byggdes av August Ganslandt och stod klar 1905. Olof Bengtsson tog över gården 1966 och idag bor sonen Erik i huset.

Stort behov

Kylmaskinen gör att Olof och de andra på Karlsfälts Gård inte behöver bekymra sig om uteluftens kvalitet när spannmålen ska kylas. 

– Vi vill inte vara beroende av luftens förhållanden, det är spannmålen alldeles för värdefull för. Den nya kylmaskinen har gått här två säsonger nu och jag är absolut nöjd. Det finns många torkanläggningar som hade behövt en sådan här i dag, säger Olof Bengtsson.


 

GRANIFRIGOR:s modell KK80 Europe kan kyla upp till 120 ton spannmål per dygn om temperaturen ska ner till 10 grader. Foto: Kalland Technology AB
Karlfälts Gård odlar spannmål, raps, vitklöver och gräsfrö på omkring 1 000 hektar.

 

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades onsdag den 31 oktober 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste