Brist öppnar upp för matfusk

Nyligen uppdagades fusk med ett stort parti med asiatisk honung, märkt som svensk. Fusk är inte ovanligt, och kan troligtvis öka, om inte de svenska biodlarna blir fler.

Hälften av den honungen som konsumeras i Sverige produceras också i Sverige. Biodlingsföretagarna menar att en ökad inhemsk produktion skulle kunna leda till mindre fusk med ursprung. Foto: Foto: Svenska bin

Staffan Tegebäck på Biodlingföretagarna menar att det är just det som är botemedlet mot fusket.

– En större inhemsk produktion minskar utrymmet för importerad prisdumpad honung, säger Staffan i ett pressmeddelande.

För att uppnå detta sker utbildning av odlare i hur man kan driva sin biodling mer rationellt med fler samhällen.

– Vi undersöker hur nyutbildade yrkesbiodlare ska kunna få möjlighet att låna en mobil slunga så att de kan använda sina pengar till att köpa fler bisamhällen istället för att satsa dem på slungutrustning, säger Staffan.

Ett annat projekt handlar om att få till tidsbesparande och skonsamma förflyttningar av bisamhällen, genom en särskild lastväxlare/kran.

– Årets skörd varierade kraftigt med rekordskördar på vissa håll i Blekinge, Skåne och Halland medan jag hade sämsta skörden på länge hos mig här i Sörmland, säger Staffan Tegebäck på Biodlingföretagarna. Den typen av variationer kommer vi alltid att ha. Foto: Svenska bin

Mer fusk framöver

Carl Ljungkvist är vd för Svensk Honungsförädling i Mantorp, ett företag som köper in honung från odlare runt om i landet.

–  Frågan är inte om det kommer att dyka upp fler förfalskade partier utan när. Säljaren som nyligen avslöjades med ett parti asiatisk honung märkt som svensk hade även vi lagt order hos. Partiet blev aldrig levererat till oss, köpet är hävt och vi kommer aldrig att beställa honung från den leverantören igen, säger Carl Ljungkvist.

Läs mer: Asiatisk honung såldes som svensk

Förfalskningen upptäcktes i kontrollsystemet som är väl utarbetat. 

– Vi har rutiner och tar stickprover på varje leverans och testar även smak och lukt. På våra lokaldepåer och regiondepåer informerar vi ständigt om hur viktigt det är med provtagning. Det är oerhört synd att förfalskningar dyker upp men det är ett hälsotecken att det upptäcktes innan det kom ut i handeln. Det ska inte vara lönsamt att fuska.

Viktigt med rätt ursprung

På Axfood är det Nina Gazi på Dagab som är ansvarig för honungsinköpen.

– Vi förutsätter att honungen vi köper från våra underleverantörer är den som vi avtalat om. Om det dyker upp misstanke om fusk, testar vi alltid och skulle det då påvisas att det är falsk honung så återkallar vi produkten. Står det svensk honung på burken så ska det vara det. Vi vill ha så mycket inhemsk honung som möjligt i butikerna men det är en utmaning att köpa in från många små leverantörer, säger Nina.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste