Sådd av höstvete i november

Trots att vi är inne i november pågår fortfarande en del höstsådd av vete runt Kristianstad.

– Det är positivt att man nyttjar situationen och försöker att så, så mycket som möjligt under hösten när det är bra förhållande. säger Johan Yngwe på KLF. Foto: KLF

Populationsråg är vanligt att så sent på hösten, i extremfallen historiskt ända fram till jul. Men att man fortfarande sår höstvete är ovanligt enligt Johan Yngwe på KLF.

– Det tillhör inte vanligheterna. Vi har sålt höstveteutsäde nu i vecka 45. Mentalt är man nu på en helt annan position än vad man var vid den här tiden förra året. Då man hade haft höst i två månader med regn. Men nu har vi haft fint väder i två månader. Så då är man inne i det tänket att det går fortfarande att så. Så jag tror att det mentala har en stor betydelse i det här, säger han och fortsätter:

– Det ska bli varmt och fint väder den kommande veckan och då chansar man på att så lite till.

Hur ser höstsådden ut generellt i ert område?

– Fram till nu har det såtts mer höstspannmål än ett normalår, det är tydligt. Lantbrukarna har sått under bra förhållande och resultatet ser väldigt fint ut. På en del fält där det har blivit för torrt kan det ha grott lite ojämnt, men överlag så ser det jättefint ut. Nu gäller det att man ger de bästa förutsättningarna inför våren med mangan och ogräsbehandlingar, så att man ser till att få en bra övervintring.

Låg tillväxtpunkt

Rapsen är stor, men bra enligt Johan.

– Den är väldigt kraftig. Men den ser bra ut, tillväxtpunkten ligger relativt lågt ändå. Det är en del odlare som har testat tillväxtreglering och det ser bra ut.

Vad är utmaningarna med att så sent?

– Att vädret framöver blir för kallt eller för blött, så att det inte gror och kommer upp. I värsta fall får man då så om det i vår. Det är en risk man får ta. Ofta har man sått sin tänka höstareal under bra förhållanden, och så blir det här som en bonus. Om det är vete så kan det bli bättre än vårkorn i alla fall, säger Johan och fortsätter:

– Men det är väldigt positivt att man sår nu med tanke på att tillgången på vårutsäde kommer att vara väldigt begränsad. Så ju mer som blir sått nu under hösten ju bättre är det totalt sett.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste