Skapligt med halm - men lite grovfoder

På Borgeby fältdagar i somras uppmanade Janne Kuusiniemi, på Kuusiniemi Gödning och Lantbruksprodukter, växtodlare att pressa sin halm och sälja till djurbönder. Något som många gjort. Men mycket grovfoder saknas fortfarande. 

 

– Tack vare att folk har pressat halmen så finns det skaplig tillgång. Det är vi jättetacksamma för. Men det är mycket högre priser än ett normalår, men priserna är inte oöverkomliga, säger Janne Kuusiniemi, på Kuusiniemi Gödning och Lantbruksprodukter. Foto: Carolina Wahlberg


– Foderläget har stabiliserats överlag i landet ganska skapligt efter en höst med en del regn. Men det saknas fortfarande mycket grovfoder, säger Janne Kuusiniemi, när vi ses på Elmia Lantbruk.  

Tillsammans med sin bror driver han företaget Kuusiniemi Gödning och Lantbruksprodukter, som bland annat köper och säljer grovfoder och halm över hela landet. 

– Det finns ganska mycket halm på marknaden nu. Inget överflöd, men vi får in halm till våra kunder vartefter. Många hörsammade vår uppmuntran att pressa halmen i höst. Det har räddat jättemycket av situationen, så det är positivt. 

Men det är som sagt grovfodret som saknas. Särskilt till mjölkkor i sydöstra Sverige. Janne är själv mjölkbonde och även han har problem att få ihop tillräckligt. Därför har han fått sälja av en del djur. 

Efter Borgeby Fältdagar i somras blev företaget erbjudna att sälja mycket importerat foder. 

– Men jag har inte vågat ta in det. Jag vill inte stå som ansvarig. Jag har velat ha en svensk importör som står vid svensk hamn och garanterar fodret, så att jag kan ta eventuella reklamationer med den personen, säger Janne och fortsätter:

– Jag klandrar ingen bonde i utlandet på något sätt. Men det är mycket som kan hända från att det lastas på en gård och lossas i svensk hamn. Och de garantierna vill inte jag ta. Det får någon annan göra, men ingen har ställt upp på det.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste