Svenska smaker gick hem på Chark-SM

Korv med smak av lingon och granskott och ekologisk kallrökt korv imponerade på juryn under Chark-SM 2018.

Vinnarna av Hedersutmärkelsen Årets smakförnyare Nyhlén Hugosons tillsammans med prisutdelarna Håkan Christensson, Culinar och domaren Martin Moses, kock från SK Mat och Människor med en andraplacering i årets kock. Foto: Lisa Barryd

Under torsdagen den 8 november avgjordes tionde upplagan av Chark-SM där Sveriges bästa charkuterier utses. Två priser delades ut under dagen.

Korven Grovmald Grillkorv Lingon & Granskott  belönades för sina nordiska smaker. Foto: Nyhléns Hugossons

Ny hedersutmärkelse

Hedersutmärkelsen Årets smakförnyare, var ny för i år och gick till Nyhléns Hugosons i Luleå och deras grillkorv med smak av lingon och granskott. Grovmald Grillkorv Lingon & Granskott tilldelades priset med motiveringen: ”Vältillverkad grovmald grillkorv där man tagit intryck från det nordiska skafferiet. Det är karaktäristiska smaker som väl harmonierar med produkten.”

– Det känns fantastiskt. Det har varit jätteroligt att ta fram en korv med smaker från naturen, en nysatsning som vi ska fortsätta med. Vi jobbar med norrländska råvaror och vi vill bli ännu mer norrländska, säger Anna Alqvist, marknadschef på Nyhlén Hugosons i ett pressmeddelande.

Bästa ekologiska produkt

Vinnarna av Hedersutmärkelsen Bästa ekologiska produkt HKScan tillsammans med prisutdelarna Elisabeth Qvarford, Svenskt Kött och Eva Helén, Matlust Södertälje. Foto: Lisa Barryd

Hedersutmärkelsen Bästa ekologiska produkt tilldelades HKScan och deras ekologiska kallrökta korv. Domarnas motivering löd: ”En vacker korv med god, syrlig smak som växer.”

Scans ekologiska kallrökta korv berömdes för sin syrliga smak. Foto: HKScan

– Det känns fantastiskt roligt. Vi vet att det är en bra produkt och nu får vi det bekräftat, det är verkligen en fjäder i hatten. Det är en traditionell och hantverksmässigt producerad korv som är rökt över alspånsbädd och har hög kötthalt, säger Carina Lauer, produktutvecklare för charkuterier på HKScan.

Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna sker ikväll den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Resultaten publiceras också på www.charksm.se

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera