Svenska smaker gick hem på Chark-SM
Korv med smak av lingon och granskott och ekologisk kallrökt korv imponerade på juryn under Chark-SM 2018.
Under torsdagen den 8 november avgjordes tionde upplagan av Chark-SM där Sveriges bästa charkuterier utses. Två priser delades ut under dagen.
Ny hedersutmärkelse
Hedersutmärkelsen Årets smakförnyare, var ny för i år och gick till Nyhléns Hugosons i Luleå och deras grillkorv med smak av lingon och granskott. Grovmald Grillkorv Lingon & Granskott tilldelades priset med motiveringen: ”Vältillverkad grovmald grillkorv där man tagit intryck från det nordiska skafferiet. Det är karaktäristiska smaker som väl harmonierar med produkten.”
– Det känns fantastiskt. Det har varit jätteroligt att ta fram en korv med smaker från naturen, en nysatsning som vi ska fortsätta med. Vi jobbar med norrländska råvaror och vi vill bli ännu mer norrländska, säger Anna Alqvist, marknadschef på Nyhlén Hugosons i ett pressmeddelande.
Bästa ekologiska produkt
Hedersutmärkelsen Bästa ekologiska produkt tilldelades HKScan och deras ekologiska kallrökta korv. Domarnas motivering löd: ”En vacker korv med god, syrlig smak som växer.”
– Det känns fantastiskt roligt. Vi vet att det är en bra produkt och nu får vi det bekräftat, det är verkligen en fjäder i hatten. Det är en traditionell och hantverksmässigt producerad korv som är rökt över alspånsbädd och har hög kötthalt, säger Carina Lauer, produktutvecklare för charkuterier på HKScan.
Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna sker ikväll den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Resultaten publiceras också på www.charksm.se