Svenska smaker gick hem på Chark-SM

Korv med smak av lingon och granskott och ekologisk kallrökt korv imponerade på juryn under Chark-SM 2018.

Vinnarna av Hedersutmärkelsen Årets smakförnyare Nyhlén Hugosons tillsammans med prisutdelarna Håkan Christensson, Culinar och domaren Martin Moses, kock från SK Mat och Människor med en andraplacering i årets kock. Foto: Lisa Barryd

Under torsdagen den 8 november avgjordes tionde upplagan av Chark-SM där Sveriges bästa charkuterier utses. Två priser delades ut under dagen.

Korven Grovmald Grillkorv Lingon & Granskott  belönades för sina nordiska smaker. Foto: Nyhléns Hugossons

Ny hedersutmärkelse

Hedersutmärkelsen Årets smakförnyare, var ny för i år och gick till Nyhléns Hugosons i Luleå och deras grillkorv med smak av lingon och granskott. Grovmald Grillkorv Lingon & Granskott tilldelades priset med motiveringen: ”Vältillverkad grovmald grillkorv där man tagit intryck från det nordiska skafferiet. Det är karaktäristiska smaker som väl harmonierar med produkten.”

– Det känns fantastiskt. Det har varit jätteroligt att ta fram en korv med smaker från naturen, en nysatsning som vi ska fortsätta med. Vi jobbar med norrländska råvaror och vi vill bli ännu mer norrländska, säger Anna Alqvist, marknadschef på Nyhlén Hugosons i ett pressmeddelande.

Bästa ekologiska produkt

Vinnarna av Hedersutmärkelsen Bästa ekologiska produkt HKScan tillsammans med prisutdelarna Elisabeth Qvarford, Svenskt Kött och Eva Helén, Matlust Södertälje. Foto: Lisa Barryd

Hedersutmärkelsen Bästa ekologiska produkt tilldelades HKScan och deras ekologiska kallrökta korv. Domarnas motivering löd: ”En vacker korv med god, syrlig smak som växer.”

Scans ekologiska kallrökta korv berömdes för sin syrliga smak. Foto: HKScan

– Det känns fantastiskt roligt. Vi vet att det är en bra produkt och nu får vi det bekräftat, det är verkligen en fjäder i hatten. Det är en traditionell och hantverksmässigt producerad korv som är rökt över alspånsbädd och har hög kötthalt, säger Carina Lauer, produktutvecklare för charkuterier på HKScan.

Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna sker ikväll den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Resultaten publiceras också på www.charksm.se

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 08 november 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Som man bäddar får man ligga

Krönika: Snart är det sommarlov för alla som i framtiden ska försörja oss. Några vet vad de vill jobba med, andra inte. En del har sommarjobb, andra inte. Många gånger leder sommarjobbet till insikter, både om arbetsliv och sig själv. För att möta framtida behov behöver rekryteringsunderlaget för rådgivare till lantbruket breddas. Hur många sommarjobb skapas det egentligen inom de gröna näringarna som tillsätts utanför familjekretsen? 

Kommentera