Uppskattat arbete för världshälsan

När Kungliga Vetenskapsakademiens akademistyrelse utsåg mottagaren av SIGHT Award 2018 var det med världshälsan i fokus. Pristagaren heter Johanna Lindahl.

Veterinär Johanna Lindahl får ta emot en utmärkelse från Swedish Institute for Global Health Transformation för sina insatser för världshälsan. Foto: Privat

Johanna Lindahl är docent och verksam vid International Livestock Research Institute, Sveriges lantbruksuniversitet samt Uppsala universitet. Hon forskar inom veterinär-epidemiologi, bland annat på antibiotikaresistens och interaktionen mellan människa och djur.

Nu får Johanna ta emot 10 000 kronor från Swedish Institute for Global Health Transformation, SIGHT, för sina insatser inom vetenskapen för global hälsa.

Mer kunskap

Johanna ser utmärkelsen som både hedrande och uppmuntrande.

– Det gäller både området one health och för mig personligen med tanke på att arbetet är så stort och vi är så pass få som arbetar med frågan. Kanske det här priset kan lyfta behovet av kunskap om interaktionen mellan människa, djur och ekosystem för antibiotikaresistens och samspelets betydelse för global hälsa, säger hon i en kommentar.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

”Johanna Lindahl har utifrån ett helhetsperspektiv och i samarbete med forskare från låg- och medelinkomstländer utvecklat vår kunskap inom områden med stor relevans för mänsklighetens välmående och fortlevnad globalt, nämligen interaktionen mellan människa och djur (”one health”) samt antibiotikaresistens.”

Priset har instiftats med stöd från Familjen Einhorns Stiftelse och delas ut vid en ceremoni den 25 november.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 09 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste