Lägsta spannmålsskörden på 60 år

Totalskörden av spannmål 2018 beräknas bli drygt 3,2 miljoner ton. Jordbruksverkets prognos missbedömer skörden med en miljon ton och Sverige blir nettoimportör av spannmål.

Årets spannmålsskörd är den minst sedan 1959. Foto: Carolina Wahlberg

Flera faktorer ligger bakom den minskande spannmålsskörden i Sverige. Förra årets regniga höst medförde minskade arealer av högavkastande höstsådda grödor. Höstsådden drabbdes också av utvintringsskador och glesa bestånd. 

Den långvariga värmen och torkan drabbade såväl höstsådda som vårsådda grödor. För att lindra grovfoderbristen skördades också större arealer än vanligt av spannmålsgrödorna som helsädesensilage istället för att tröskas.

Totalt för riket beräknas spannmålsskörden preliminärt till drygt 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra årets spannmålsskörd, 43 procent mindre än genomsnittet för de senaste fem åren och den minsta sedan år 1959.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera