Lägsta spannmålsskörden på 60 år

Totalskörden av spannmål 2018 beräknas bli drygt 3,2 miljoner ton. Jordbruksverkets prognos missbedömer skörden med en miljon ton och Sverige blir nettoimportör av spannmål.

Årets spannmålsskörd är den minst sedan 1959. Foto: Carolina Wahlberg

Flera faktorer ligger bakom den minskande spannmålsskörden i Sverige. Förra årets regniga höst medförde minskade arealer av högavkastande höstsådda grödor. Höstsådden drabbdes också av utvintringsskador och glesa bestånd. 

Den långvariga värmen och torkan drabbade såväl höstsådda som vårsådda grödor. För att lindra grovfoderbristen skördades också större arealer än vanligt av spannmålsgrödorna som helsädesensilage istället för att tröskas.

Totalt för riket beräknas spannmålsskörden preliminärt till drygt 3,2 miljoner ton. Det är 46 procent mindre än förra årets spannmålsskörd, 43 procent mindre än genomsnittet för de senaste fem åren och den minsta sedan år 1959.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 15 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera