Lantbruket ligger före, inte efter

Har ni läst ”Månen tur och retur”? Minns ni professor Kalkyls reaktion när Tintin och Haddock inte trodde han menade allvar. Kalkyl blev rasande och visade sedan raketen. En liknande känsla fick jag själv häromdagen när en innovationsrådgivare antydde att lantbruket var en konservativ och trög bransch. Så låt mig ge några exempel på jordbrukets pionjärskap:

Högtrycksångmaskinen uppfanns av Richard Trevithick 1802 och kom i bruk 1812 genom att Christopher Hawkins köpte den för att driva ett tröskverk i Probus, Cornwall, England. Vi kan alltså tacka jordbruket för att den industriella revolutionen tog fart. 

Cyrus McCormick (USA) uppfann inte bara en skördemaskin, utan också modern marknadsföring inklusive konceptet kundköp på avbetalning. Det skedde före 1850.

Bröderna William och Lewis E. Gurley i Troy (New York, USA) fick 1883 patent för ett avvägningsinstrument i form av en kikare med libell. Produkten kallades ”the drainage level”. Dränering i jordbruket, som var ett centralt användningsområde, bidrog till nivelleringstekniken, nu använd i många branscher.

Richard Hornsby & Sons i England presenterade 1904 bandställ som kunde styras genom att variera hastigheten på de båda banden. Det var en bandtraktor i ordets rätta betydelse, alltså en traktor avsedd för jordbruk – och det skedde före såväl försvarsmakters stridsvagnar som entreprenadbranschens bandfordon.  

Att fjädra axlar med gummistavar – Rosta-dämpning – används exempelvis på båttraillers. Det uppfanns av Hermann Neidhart i schweiziska Lenzburg 1942 och kommersialiserades av Ernst Rohr 1944 som tillverkade vagnar till just jordbruk. För övrigt har Väderstad vidareutvecklat konceptet till nya höjder. 

Bosch sägs ha applicerat elektronik i fordon först av alla, med sitt D-Jetronic 1967. Men året före lanserade DICKEY-john i Auburn, USA, elektronik i en såmaskin: Seed Population Planter Monitor. 

Industrirobotar är farliga och kräver inhägnader. Men 2015 presenterade ABB robotar som kan samverka med biologiska varelser, människor. DeLaval fick dock sitt patent på en sådan redan 1982 och Lely gjorde det först i praktiken, 1992. Vad gäller Hondas robot Asimo lanserades den 1993.

Montana State University (USA) använde GPS redan 1990 för att anpassa gödning på det mest biologiska och kostnadseffektiva sättet. Vilka andra GPS-applikationer såg dagens ljus så tidigt?

Washington Post skrev att Google har fått oförskämt mycket press för sin lilla självgående bil som de visade upp 2009, och konstaterade att jordbruket haft självkörande fordon i åratal före Google. Så sant: 11 år före. 

John Deeres ”Expert alert”, som fick Elmia Innovation Award i år, innebär att jordbruksmaskinen själv sänder varningar om risk för driftstörningar innan de äger rum, så att man kan hindra att de äger rum. Nyckeln är ”big data”, artificiell intelligens och algoritmer. Jordbruket synes ligga i frontlinjen också när det gäller proaktiv haverivarning.

Visst har andra mycket att lära av jordbrukets innovationskraft?
 

Exempel på när jordbruket förändrade världen

1812 Högtrycksångmaskinen 

1850 Marknadsföring (the marketing concept)

1883 Nivelleringstekniken

1895 Innehållsmarknadsföring (content marketing)

1904 Bandställ med bromsstyrning

1944 Rosta-dämpning

1948 Kunskap och utbildning som utvidgad produkt

1966 Elektronik i fordon

1990 GPS för civil användning

1992 Robotar i samspel med levande varelser

1998 Autostyrning och robotfordon

2018 Automatisk haverivarning via internet-of-things 

 

 

Per Frankelius
Linköpings universitet, Grönovation

Artikeln publicerades torsdag den 29 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera