”Solceller är rätt väg att gå”
Med dyr elräkning och en stor ridanläggning att driva valde Ågesta Gård att satsa på solel. Något man hoppas ska löna sig i längden.
Vid Ågesta Gård söder om Stockholm ligger en av Sveriges största ridskolor, med sina 65 hästar och tusen elever som kommer för att rida varje vecka. För att dra ner på kostnaderna från den egna elförbrukningen och frigöra pengar till annat, valde man att bygga en solcells-anläggning.
– Vi har två stora ridhus och all belysning i anläggningen tillsammans med uppvärmningen av personalutrymmena gör att det går åt väldigt mycket el, säger Joachim Öberg som är driftsansvarig på gården, som drivs av familjen von Krusenstierna.
Invigdes under sommaren
Nu har anläggningen officiellt varit i gång sedan den 18 juli i år. Till en början planerade man för att få den färdig redan under våren 2017, men hela processen tog längre tid än man först trodde.
– Det är inte så många som har gjort ett sådant här stort projekt. Inte ens energibolagen är vana vid att arbeta med så här stora anläggningar, säger Joacim.
Hela anläggningen består av 2 500 kvadratmeter glasyta och byggdes av företaget Svenska Sol.
Läget ställde krav
Men det faktum att Ågesta gård även ligger i ett naturreservat gjorde också att det hela drog ut på tiden.
– Vi bor i ett reservat och vi bor nära en sjö och det ställer lite hårdare krav. Så vi har haft lite extra saker att tänka på när vi sökt om tillstånd och så vidare. De som arbetat med att ta emot våra ansökningar har inte heller alltid vetat hur de ska hantera den här typen av byggnader eller anläggning, säger Joacim.
Mötte stort stöd
Även om processen i sig tog tid var det inte särskilt svårt att få bygget av anläggningen beviljat. Enligt Joacim såg många projektet som något positivt och Ågestas initiativ fick stöttning både från Huddinge kommun och Stockholms stad.
– De enda som hade synpunkter på det här var en del miljöförespråkare som oroade sig för att solcellerna skulle förstöra miljön i reservatet och hade mycket åsikter kring det. Men tillsammans med Huddinge kommun ordnade vi ett informationsmöte för de som var intresserade, där vi berättade om våra idéer. Det var ett välbesökt möte, men efter det har det varit lugnt.
Val av plats
Platsen för själva anläggningen var inte heller helt solklar från början. Det gick inte att sätta några solceller på ridanläggningens tak, eftersom de låg i fel riktning, utan istället valde man att bygga dem på marken i en gammal paddock. Det gör att de inte syns lika bra på håll och att de smälter in lite bättre i landskapet.
Förutom hästarna har Ågesta gård även cirka 40 kor som betar i reservatet och på gården produceras även eget ekologiskt foder till korna. Normalt sett är solcellerna stöldbegärliga, men Joacim är inte orolig över att de ska bli drabbade då de är placerade en bra bit från vägen och är svåra att ta sig till.
– Dessutom måste de i så fall passera både kor och hästar på vägen. Så det är jag inte så orolig för. Sedan har vi genomströmning på flera hundra besökare per vecka, med allt från fågelskådare och naturintresserade som rör sig runt sjön. Vi har mycket hjälp av dem och folk brukar komma och säga till om de ser något som är galet. Om de ser trasiga staket eller annat.
Långsiktig plan
Investeringen i solcellerna har kostat Ågesta gård runt fem och en halv miljon kronor, exklusive investeringsbidrag och den hjälp man fått från Stockholms Stad för att kunna bygga anläggningen. Något som kommer att betala igen sig med tiden.
– Vi kommer att kunna producera 420 000 kWh per år och det är i princip vad vi behöver. Den el vi sedan inte använder köps upp och går tillbaka ut på nätet. Vi räknar med att det ska vara betalt på ungefär sju år om allt går som beräknat, säger Joacim.
Bäst under vintern
Redan nu går det att följa gårdens elproduktion och förbrukning via en app som under åren framöver kommer leverera statistik som går att jämföra över tid. Joacim visar appen i mobiltelefonen:
– Just i dag producerar vi inte så mycket eftersom det är mulet och då får vi köpa lite ström. En kall vinterdag ska vara det som ger bäst energi. Det är bra att panelerna blir kylda för då utvinner de effekten bättre. Det är solljuset som är viktigt inte värmen, säger han.
Små fotavtryck
Generellt sätt arbetar Ågesta gård med miljöfrågor och för att minska sitt eget klimatavtryck och solcellerna är något som Joakim verkligen tycker att fler borde satsa på.
– Någonstans är det rätt väg att gå. Vårat mål har alltid varit att sätta så små fotavtryck som möjligt. Att bruka resurserna utan att förbruka dem. Vi försöker att lägga ner lite tid och kärlek på det, oavsett om det gäller sophantering eller val av maskiner till jordbruket. Har man bara infrastrukturen så är det ganska enkelt, säger han.
Ågesta Gård
Ågesta Gård drivs av familjen von Krusenstierna. Den stora ridanläggningen ligger mitt i ett stort naturreservat och friluftsområde i Huddinge kommun söder om Stockholm.
- Gården har 65 hästar och tusen ridskoleelever som besöker ridanläggningen varje vecka.
- Ågesta gård har även 40 köttdjur som tjänar som naturvårdare i reservatet och totalt 70 hektar slåttervall och cirka 40 hektar bete.
- I anslutning till ridskolan finns även ett dressyrstall med 20 hästar, café, ridbutik och en vattentank för hästar som behöver rehab- och/eller muskelträning.
Källa: Ågesta Gård