Nordfarm världens äldsta – och största – Avant-importör

Nordfarm är världens äldsta – och numera även största – importör av maskiner från finska Avant. Björn Jönsson såg direkt potentialen i de gröna maskinerna som numera har blivit något av ett begrepp bland svenska maskinentreprenörer. 

 

Björn Jönsson startade Nordfarm 1982 och har sålt Avant sedan tillverkningen startades 1991. Nyligen utsågs Nordfarm till världens största Avant-importör. Foto: Ann-Louise Larsson


1991 startade den finska maskintillverkaren Avant sin verksamhet. Björn Jönsson, vd på Nordfarm, hade sedan tidigare kontakt med grundaren av Avant och fick frågan om han ville vara med och sälja de finska maskinerna direkt från början. 

– Jag såg direkt potentialen i maskinerna och att de skulle kunna tillföra mycket på marknaden, berättar Björn Jönsson, vd på Nordfarm.

Kamp i motvind

Att introducera ett nytt märke på marknaden innebär en hård kamp i motvind, något som även Nordfarm erfarit under de första åren. På senare tid har dock efterfrågan varit större än tillgången. 

– Vi hade kunnat sälja lite mer i år än vad vi har gjort. Anledningen är att det har varit svårt för Avant att få tag i motorer och därför har man inte kunnat tillverka tillräckligt många maskiner för att möta den totala efterfrågan, säger Björn Jönsson. 

Tacksam produkt

Nyligen utsågs Nordfarm till den största Avant-importören i världen, en utmärkelse som Björn Jönsson sätter stort värde i och är mycket tacksam över. 

–  Avant är en väldigt tacksam produkt att jobba med som håller hög kvalitet och är driftssäker. Ofta brukar kunderna vara duktiga på att tala om när de är missnöjda med något. Det enda vi brukar få höra av våra Avant-kunder är ”Varför skaffade jag den inte tidigare?”, säger Björn Jönsson. 

Idag finns ett tjugotal olika modeller från 500 kilo upp till 2 ton och över 200 olika redskap specialtillverkade för Avant. 

– Avant har 11 egna konstruktörer som jobbar med att ta fram nya redskap och utveckla maskinerna. De svenska kunderna har ett väldigt stort inflytande över utvecklingen, säger Björn Jönsson. 

Redo för nya kraven

Nästa år träder de nya emissionskraven, steg V i kraft, och kommer nu även att omfatta maskiner ner till 19 kilowatt. Det gör att många tillverkare kommer att ha bråda dagar att få fram maskiner och att många nya modeller kommer att dyka upp under nästa år. Avant är dock redan klara med sin lösning och redo att börja producera de nya maskinerna till årsskiftet. 

– Vi i Sverige kommer att få de första modellerna tidigt på året, säger Björn Jönsson. 

Ökat intresse för el

Han berättar också att det kommer att presenteras en hel del ytterligare nyheter under nästa år, då man passat på att göra en ordentlig översyn av sortimentet i samband med de nya kraven. En av de största nyheterna från Avant de senaste åren har varit de fullelektriska modellerna E5 och E6. E5:an lanserades för något år sedan och har blybatteri, E6:an kom tidigare i år och har ett litiumbatteri. 

– Vi har sålt ett tiotal elmaskiner i Sverige hittills och ser en ökande efterfrågan. Jag tror också att det kommer att komma mer och mer krav på elmaskiner från beställarna och där ligger vi väldigt bra till eftersom vi redan nu har en produkt som klarar en hel arbetsdag med bara en stödladdning under lunchen, säger Björn Jönsson. 

Han har under åren med Avant sett användningsområdena för maskinerna öka och Avant har numera blivit lite av ett begrepp för redskapsbärare bland de svenska maskinentreprenörerna. 

Entreprenad störst

– I början såldes 90 procent av alla Avant-maskiner inom lantbruket, men med tiden har det svängt och idag är det entreprenad som är det största segmentet, lantbruket står för kanske 20-25 procent av den totala försäljningen, berättar Björn Jönsson. 

Även en del privatkunder köper de minsta modellerna tillsammans med klippaggregat. 

– Maskinen kostar inte så mycket mer än en större åkgräsklippare men kan användas till så mycket mer. Det börjar fler och fler inse, tillägger Björn Jönsson. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 02 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste