”Vi gör det ingen annan vill göra”

På Kolsbygds Maskincenter jobbar man med att renovera kolvstänger – ett arbetsmoment som få verkstäder idag har kompetens eller utrustning att ta sig an. 

 

Mekanikern Daniel Karlsson på Kolsbygds Maskincenter förbereder svarven för att ta sig an ett nytt cylinderrör. Att renovera cylindrar och kolvstänger är det få verkstäder som gör, samtidigt som efterfrågan ökar. Foto: Ann-louise Larsson

Mekanikern Daniel Karlsson fick lära sig hantverket med att renovera kolvstänger och cylinderrör för 10 år sedan när han började på Kolsbygds Maskincenter, av en äldre kollega som numera är pensionär. 

– Jag kände att det kunde vara bra att kunna och tyckte att det var kul och intressant att lära sig, berättar han. 

Numera kommer det in fler förfrågningar än Daniel hinner med och ibland får han säga nej till kunder. 

– Jag måste ju hinna med mina vanliga arbetsuppgifter också som maskinmekaniker, men om man skulle vilja skulle man garanterat kunna utöka den här biten i företaget, säger Daniel Karlsson. 

– Ibland kan jag göra fem kolvstänger på en vecka och ibland kan det vara lugnt och inte komma in en enda förfrågan på ett par veckor men på ett år skulle jag tro att vi gör ett femtiotal ungefär, berättar han och tillägger att det inte bara är maskinägare som efterfrågar tjänsten. 

– Jag renoverar en hel del till lastbilar och traktorer också, tillägger han. 

Att renovera cylinderrör och kolvstänger är bra mycket billigare än att köpa nya, vilket allt fler börjar upptäcka. 

Köpt in flera svarvar

Den enda svarven som fanns i verkstaden när Daniel började för tio år sedan har nu utökats till fyra stycken, för att klara av olika dimensioner på rör och stänger. Dessa har köpts in begagnade från nedlagda verkstäder och den äldsta är från 50-talet. 

– Den använder jag inte så mycket, den som jag använder mest är betydligt nyare och funkar riktigt bra, säger Daniel. 

Han tror att det är priset som gör att efterfrågan ökar.  

– När vi är klara ligger priset långt mycket under nypriset. Men fortfarande är det många som inte känner till att det går att renovera, eftersom maskinverkstäderna oftast bara säljer nya som reservdelar, berättar Daniel Karlsson. 

Kunder i hela Sverige

Kunderna finns till största delen i närområdet kring Kalmar och Blekinge, men det finns även kunder från övriga delar av landet som skickar in sina komponenter för lagning. 

– Det bästa är om man kan få in hela cylindern för att prova så att allting passar ihop. Just nu håller jag till exempel på att jobba med ett cylinderrör i en udda dimension som jag har fått specialbeställa från Tyskland, då gäller det att det blir rätt från början för man har ingen chans att börja om med en ny bit då, förklarar han. 

Gillar utmaningen

De vanligaste dimensionerna finns på lager och kan oftast bli klara att levereras inom ett par dagar, men handlar det om mer udda mått ökar leveranstiden. 

– Jag försöker att ta en beställning så fort den kommer in, så att kunden ska kunna komma igång igen med sin maskin, men ibland får man vänta till exempel till nästa dag beroende på vad jag håller med under arbetsdagen. 

Att renovera kolvstänger är ofta både tungt och smutsigt – och kräver en viss problemlösningsförmåga och uppfinningsrikedom. 

– Jag gillar utmaningen när det kommer något udda som man får tänka till lite kring hur man ska lösa. Man skulle väl kunna säga att vi gör det som ingen annan vill göra, säger Daniel Karlsson. 

Ann-Louise Larsson
Ann-Louise Larsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: ann-louise@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste